Суддю в справі журналіста Сергієнка судитимуть за розголошення даних слідства

Суддю в справі журналіста Сергієнка судитимуть за розголошення даних слідства

18 Серпня 2020
2777

Суддю в справі журналіста Сергієнка судитимуть за розголошення даних слідства

2777
В Офісі генпрокурора кажуть, що внаслідок дій судді слідство не отримало достатніх доказів для оголошення підозри замовникам вбивства журналіста.
Суддю в справі журналіста Сергієнка судитимуть за розголошення даних слідства
Суддю в справі журналіста Сергієнка судитимуть за розголошення даних слідства

Офіс генерального прокурора завершив досудове розслідування та скерував до суду обвинувальний акт щодо судді Городищенського районного суду Черкаської області Людмили Синиці, яку підозрюють у розголошенні даних досудового розслідування в кримінальному провадженні про вбивство журналіста Василя Сергієнка. Про це прокуратура повідомила 18 серпня.

«Слідчі прокуратури, здійснюючи розслідування у кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації та замовлення вбивства журналіста Василя Сергієнка, застосували до свідка заходи безпеки у виді переведення до іншого слідчого ізолятора. Він був обвинуваченим у іншому кримінальному провадженні та перебував у Черкаському СІЗО, при цьому побоювався за своє життя та здоров’я. З метою отримання дозволу суду на переведення, слідчі звернулись до головуючої у справі судді, надавши їй копії відповідної постанови та заяви», – йдеться в повідомленні.

Прокурори розповіли, що суддя на відкритому судовому засіданні винесла це питання на розгляд учасників провадження та розголосила дані досудового розслідування в іншому кримінальному провадженні. Унаслідок її дій, як стверджують в ОГП, свідок почав заперечувати факт співпраці з правоохоронцями, а слідство не отримало достатніх доказів для повідомлення про підозру замовникам вбивства.

Як писав ДМ, Офіс генерального прокурора 16 липня 2020 року повідомив про підозру судді Городищенського районного суду Черкаської області Людмилі Синиці за розголошення даних досудового розслідування в кримінальному провадженні про вбивство журналіста Василя Сергієнка. Її підозрюють у скоєнні правопорушень, передбачених ч.2 ст. 343 та ч.2. ст. 387 Кримінального кодексу (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та розголошення даних досудового розслідування відповідно). Підозра стосується епізоду, який стався на відкритому судовому засіданні в 2019 році.

Нагадаємо, 4 квітня 2014 року невідомі викрали журналіста Василя Сергієнка з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. Наступного дня його знайшли закатованим на смерть у лісі. У всеукраїнському об'єднанні «Свобода», до якого входив Василь Сергієнко, його зникнення пов'язували  із журналістською діяльністю.

4 січня 2016 року прокуратура Черкаської області за наслідками досудового розслідування затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох жителів Києва, а саме: Вадима Мельника, Володимира Воронкова, Романа Недибалюка та Віктора Горбенка, за фактом викрадення і вбивства Сергієнка. 

Суд у справі Сергієнка почався в 2016 році, але з різних причин вона передавалася з одного суду Черкаської області до іншого. За чотири роки змінилося 12 колегій суддів. З лютого 2019 року справу слухає Городищенський районний суд на чолі з головуючою Людмилою Синицею. За 9 місяців процес не просунувся далі початкової стадії - оголошення обвинувального акта.

У червні 2019 цей суд відпустив під домашній арешт Віктора Горбенка та Романа Недибалюка, а 2 серпня відпустив із СІЗО під домашній арешт й Вадима Мельника. У листопаді 2019 Мельника взяли під варту до 12 січня 2020 року.

24 січня 2020 року Офіс Генерального прокурора (ОГП) направив до суду обвинувальний акт у справі вбивства журналіста та учасника Євромайдану Василя Сергієнка.

Державне бюро розслідувань 12 червня 2020 року провело обшук у будинку, який орендує родина колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, у рамках розслідування кримінального провадження про вбивство журналіста Василя Сергієнка. 

6 серпня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань повідомили, що оголосили підозру учаснику злочинної організації, причетному до вбивства журналіста Василя Сергієнка.

На фото Людмила Синиця / Закон і бізнес

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду