За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів

За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів

13:49,
3 Серпня 2020
1817

За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів

13:49,
3 Серпня 2020
1817
За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів
За півроку правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів
Майже половина задокументованих інцидентів трапилися в Києві.

Статистику за перше півріччя 2020 року повідомили представники Центру прав людини Zmina на пресконференції «Активізм під час карантину: старі розслідування і нові напади на громадських активістів в Україні», пише Zmina.

Спікери представили моніторингову доповідь про переслідування громадських активістів і правозахисників.

Дослідниця Центру прав людини Zmina Анастасія Москвичова розповіла докладніше про 48 задокументованих інцидентів. Здебільшого це випадки фізичної агресії щодо активістів (11), знищення чи пошкодження майна (8), залякування і погроз (7). 23 випадки зафіксовані в Києві. Наступні показники мають Одеська (5), Донецька (3) та Київська (3) області.

За даними правозахисників, найбільш ризикованими видами активізму залишається антикорупційна діяльність (9 випадків переслідування), захист прав ЛГБТ+ (5 інцидентів) та захист довкілля (4 випадки).

На громадський активізм вплинула й епідемія COVID-19. Її стосувалися 5 випадків за другий квартал 2020 року. Йдеться про складені протоколи про недотримання активістами карантинних заходів (з подальшим виправданням у суді), а також про напади на активістів через повідомлення про порушників карантину.

Дослідники також моніторили резонансні кримінальні справи, що стосувалися правозахисників і активістів. Зокрема, щодо нападів на Катерину Гандзюк і Сергія Стерненка.

Нагадаємо, у липні 2020 року стало відомо про нові спроби тиску на активістів.

У селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Водночас співзасновниця «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк повідомила, що на порозі будинку знайшли залишки пристрою, схожого на вибухівку. Натомість поліція Київської області заперечує, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки та каже, що вже встановили, яким чином сталося загорання будинку.

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Громадськість також стурбована новиною про смерть голови ГО «Дім милосердя» Олексія Кучапіна. Активіста, який допомагав безхатченкам, знайшли мертвим в орендованій квартирі.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова. Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Фото: Центр прав людини ZMINA

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду