У фейсбуці шириться флешмоб на підтримку дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва

У фейсбуці шириться флешмоб на підтримку дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва

20:16,
21 Липня 2020
1564

У фейсбуці шириться флешмоб на підтримку дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва

20:16,
21 Липня 2020
1564
У фейсбуці шириться флешмоб на підтримку дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва
У фейсбуці шириться флешмоб на підтримку дослідника сталінських репресій Юрія Дмитрієва
До флешмобу доєдналися українські громадські та культурні діячі — Маркіян Камиш, Оксана Забужко, Володимир В’ятрович, Олесь Санін, Вахтанг Кіпіані та інші. Менш ніж за добу в соцмережі оприлюднили понад 1,4 тисячі дописів із хештегом #UkraineStandWithDmitriev.

22 липня в м. Петрозаводськ (Карелія, РФ) Юрію Дмитрієву оголосять вирок у справі, яку громадськість вважає сфабрикованою. Йому загрожує до 20 років тюрми.

Правозахисна організація «Міжнародний Меморіал» визнала 64-річного історика політв’язнем.

«Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам'яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії», — такий меседж поширюють прихильники акції.

ФЛЕШМОБ 22 липня в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років. Суд вирішить долю історика Юрія...

Опубликовано Oksana Zabuzhko (Оксана Забужко) Понедельник, 20 июля 2020 г.

22 липня в Росії завершиться найганебніший політичний процес останніх років. Суд вирішить долю історика Юрія...

Опубликовано Volodymyr Viatrovych Понедельник, 20 июля 2020 г.

Я кілька разів зустрічався з цією людиною в Карелії - в лісі біля міста Мєдвєж'єгорська. На тому самому місці, де...

Опубликовано Вахтанг Кіпіані Вторник, 21 июля 2020 г.

Як пише Читомо, Юрій Дмитрієв — карельський і російський дослідник історії політичного терору в СРСР, правозахисник, публіцист, громадський діяч. Був президентом громадської організації «Академія соціально-правового захисту» (1997—2009), створеної з метою проведення архівних досліджень, що стосуються жертв більшовицького терору і пошуку згадок про місця їх поховань у Карелії. Член Карельської республіканської комісії з відновлення прав жертв політичних репресій. Як пошуковець брав участь в ексгумації останків жертв репресій (Сулажгора), розшукував і досліджував місця розстрілів під Петрозаводськом (1989—1992).

Під час спільної експедиції з Веніаміном Іофе, Іриною Фліге (Науково-інформаційний центр «Меморіал», Санкт-Петербург) та ін. віднайшов місце масових розстрілів і поховань людей — урочище Сандармох у Медвеж’єгорському районі Карелії (1997). Там було розстріляно 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, у тому числі сотні українців. Серед страчених — Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький, Микола Зеров, Валер’ян Поліщук, Мирослав Ірчан, Григорій Епік.

У 2016-му році Юрія Дмитрієва заарештували. Його звинуватили у виготовленні порнографічних матеріалів. Історик назвав свій арешт провокацією спецслужб і «сюрреалізмом». Того ж року українська громадськість оприлюднили листа на його захист.

Більше року Юрій Дмитрієв провів у слідчому ізоляторі. 27 січня 2018-го Дмитрієва звільнено з-під арешту (обмеження — підписка про невиїзд).

Вдруге науковця затримали 27 червня 2018 року за підозрою в новій кримінальній справі. Йому інкримінували вчинення «насильницьких дій сексуального характеру щодо неповнолітньої особи, яка не досягла 14-ти років». Згодом історика заарештували й відправили на психіатричну експертизу до Санкт-Петербурга. Жодних відхилень в арештованого не виявили. Судові засідання в другій справі проводилися в закритому режимі. Громадськість наполягає на публічному оголошенні вироку.

Про справу Юрія Дмитрієва детально писала російська опозиційна "Новая газета".

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду