Нардепи не встигли розглянути законопроєкт Бужанського

Нардепи не встигли розглянути законопроєкт Бужанського

17 Липня 2020
3289

Нардепи не встигли розглянути законопроєкт Бужанського

3289
Рада пішла на канікули.
Нардепи не встигли розглянути законопроєкт Бужанського
Нардепи не встигли розглянути законопроєкт Бужанського

Народні депутати 17 липня не встигли розглянути законопроєкт Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти». Верховна Рада 17 липня закрила третю сесію ІХ скликання. Про це повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков.

Четверта сесія Верховної Ради України ІХ скликання розпочнеться 1 вересня 2020 року.

Водночас фракція «Слуга народу» ініціювала проведення позачергової сесії Верховної Ради 21 липня. Воно відбудеться у вівторок, о 12:00. Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук оприлюднила на своїй сторінці в Facebook попередній порядок денний. Зокрема, нардепи пропонують розглянути 20 питань, серед них проєкту Максима Бужанського немає.

Як писав ДМ, законопроєкт Максима Бужанського №2362 мали розглянути 16 липня, проте його не внесли до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради. Натмоість 17 липня нардепи мали проголосувати, щоб цей законопроєкт включили до порядку денного та прийняти рішення. 

Нагадаємо, у грудні 2019 року нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Також він подав законопроєкт, яким пропонується подовження терміну права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу до 1 вересня 2023 року.

У березні Комітет з питань гуманітарноі та інформаційноі політики відклав розгляд цього проєкту. Тоді автор проєкту зазначав, що хоче усунути із закону, на його думку, дискримінаційну складову, яка полягає в тому, що школи з мовами ЄС переходять на державну мову навчання з 2023 року, а з російською з 2020 року. У квітні 2020 законопроєкт відправили на доопрацювання.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб «перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища».

Перед засіданням Комітету з питань гуманітарноі та інформаційноі політики 17 червня 2020 року активісти провели акцію протесту проти проєкту Максима Бужанського. Комітет з того ж дня відхилив законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти. 

Голова ВР Дмитро Разумков 13 липня доручив внести проєкт закону Максима Бужанського до порядку денного роботи парламенту. 14 липня депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт колеги Максима Бужанського про мову. На думку нардепів, документ суперечить їхнім переконанням, вносить розкол у суспільство, створює напругу, ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку. 

Також мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду