Представництво президента в Криму підтримує спрощення доступу до півострова для іноЗМІ

Представництво президента в Криму підтримує спрощення доступу до півострова для іноЗМІ

16:43,
9 Липня 2020
1804

Представництво президента в Криму підтримує спрощення доступу до півострова для іноЗМІ

16:43,
9 Липня 2020
1804
Представництво президента в Криму підтримує спрощення доступу до півострова для іноЗМІ
Представництво президента в Криму підтримує спрощення доступу до півострова для іноЗМІ
Микола Семена, своєю чергою, звернув увагу на безпековий аспект та загрозу, яку становлять такі поїздки для журналістів.

Постійне представництво президента України в Криму підтримує спрощення доступу до окупованого кримського півострова для іноземних журналістів, щоб вони мали змогу об’єктивно висвітлювати події, які там відбуваються. Про це 9 липня повідомила перша заступниця постійного представника президента в Криму Дар’я Свиридова під час круглого столу «Крим у дзеркалі масмедіа».

«Ми, як представництво, дуже підтримуємо позицію максимального спрощення доступу на територію іноземних журналістів, які готові писати про Крим та розповідати, що там відбувається», – сказала вона.

Водночас колишній політв’язень, журналіст Микола Семена звернув увагу на безпековий аспект та загрозу, яку становлять такі поїздки для журналістів. Він розповів, що російська влада «фільтрує» журналістів, яких допускає на кримський півострів, тому об’єктивних працівників ЗМІ туди не пускають.

«Тому що журналісти, які офіційно там перебувають з подачі Захарової (Марії, офіційної представниці МЗС Росії, – ДМ), вони потім виїжджають і кажуть: "Ми не бачили там танків, зброї, ракет, дискримінації тощо". Це спеціально вкладена їм інформація, яку вони мають поширювати. Вони це роблять не безкоштовно», – говорить журналіст.

За його словами, серед журналістів, яких пускають до Криму, інколи трапляються об’єктивні, але проти них російська влада потім відкриває справи.

«Якщо з нашою допомогою, туди їхатимуть журналісти, то їх треба готувати. В першу чергу до того, що відразу після перетину кордону їх телефони світяться на спеціальних екранах у спецслужбах. Кожен їх крок, кожна розмова й кожний намір чітку фіксуються. <…> Вони мають знати, що постійно знаходяться під увагою спецслужби й кожен їх крок має бути дуже вивіреним. Для отримання об’єктивної інформації треба вживати спеціальних зусиль для того, щоб знайти провідників та людей, які володіють інформацією. Вони мають знати, що це все проходить під неусипним контролем. Найменший неправильний крок буде коштувати їм перебування на півострові й висилки за його межі», – додав пан Семена.

Голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик також підтвердила, що Росія блокує доступ іноземних журналістів до окупованого Криму. «Величезний супротив чинить РФ для того, щоб туди приїжджали журналісти й отримували інформацію – з одного боку. З іншого – це безпека журналістів, які продовжують працювати в Криму й передавати звідти інформацію», – сказала вона.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, своєю чергою, додав, що відомство відкрите до спілкування з журналістами, правозахисниками, урядовими організаціями та громадянським суспільством.

«Ми із задоволенням надаватимемо всю наявну в нас інформацію, яку ми систематично збираємо, консолідуємо і можемо неї з вами ділитися. Я закликаю всіх до дуже виваженого висвітлення того, що відбувається на тимчасово окупованих територіях», – сказав він.

Нагадаємо, у 2016 році тоді ще радниця міністра інформаційної політики (МІП) України Еміне Джапарова та правозахисники говорили про проблеми з швидким доступом для іноземних журналістів до Криму, а саме: довга і складна процедура оформлення дозволу на відвідання Криму. Пані Джапарова казала, що чинна процедура отримання дозволу змушує медійників відмовлятися від ідеї робити матеріал про ситуацію у Криму.

У квітні 2019 року в МІП повідомили, що дозвіл на відвідування окупованого Криму з 2015 року попросили 216 іноземних журналістів

Фото: ZMINA 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду