Медіарух підтримує заяву УП щодо неприпустимості тиску на незалежне видання з будь-яких сторін

Медіарух підтримує заяву УП щодо неприпустимості тиску на незалежне видання з будь-яких сторін

22:36,
17 Червня 2020
2491

Медіарух підтримує заяву УП щодо неприпустимості тиску на незалежне видання з будь-яких сторін

22:36,
17 Червня 2020
2491
Медіарух підтримує заяву УП щодо неприпустимості тиску на незалежне видання з будь-яких сторін
Медіарух підтримує заяву УП щодо неприпустимості тиску на незалежне видання з будь-яких сторін
Заява УП стала реакцією на риторику, до якої вдавалися прихильники Порошенка і Стерненка стосовно журналістів УП.
Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» висловлює свою підтримку позиції інтернет-видання «Українська правда» та його незалежній інформаційній політиці, зокрема при висвітленні подій судових процесів над експрезидентом Петром Порошенком та активістом Сергієм Стерненком. Ми нагадуємо, що завдання медіа — висвітлювати інформацію про усі наявні факти та точки зору щодо конфліктних ситуацій, не надаючи преференцій жодній зі сторін. Саме тому, тиск на незалежне медіа є неприпустимим з будь-якої зі сторін конфлікту.

Наводимо повний текст заяви «Української правди», оприлюдненої 16 червня:

Заява Української правди щодо справ Порошенка і Стерненка

20 років свого існування «Українська правда» завжди стояла на засадах незалежної журналістики, демократії, захисту прав людини та права на мирний протест.

Наша країна сплатила і продовжує сплачувати високу ціну за можливість змін.  

Тому ми впевнені – вчорашнім подіям у Шевченківському суді та під ним, де обирався запобіжний захід активісту Сергію Стерненку, та останнім подіям довкола п’ятого президента Петра Порошенка – не місце у новітній історії України.  

Суд над Стерненком дуже нагадує нашвидкуруч зрежисоване шоу із завідомо визначеним фіналом. А кадри побиття правоохоронцями активістів під судом викликають болючі спогади часів до Революції Гідності, коли наявність кайданок та кийка були атрибутами міліцейської вседозволеності, а не захисту правопорядку.

В той же час кількість та якість справ проти експрезидента більше схожі на маніакальні пошуки зачіпок, щоб посадити Порошенка будь-якою ціною, і нагадує звичайну помсту, а не усвідомлене прагнення добитися справедливості.

Іронія долі – Порошенко, як ніхто інший чудово знає про нашу принциповість і неупередженість, оскільки сам неодноразово піддавався змістовній критиці з боку «Української правди«. Однак зараз, як людина, що потерпає від вибіркового судочинства, він може розраховувати на нашу увагу.

Як і кожний, хто стикається з несправедливістю.    

Разом з тим ми хотіли б зупинитися на риториці, до якої часом вдаються  прихильники Порошенка і Стерненка стосовно журналістів УП.

Не вважаємо її гідною представників громадянського суспільства. Дискусія завжди має вестися з повагою. Без переходу на особистості й образи. Неправильно, захищаючи одних, ображати та зневажати інших. Пропонуємо вам та вашим друзям припинити це цькування та прибрати ворожу тональність.

«Українська правда» – це видання з власною громадянською позицією, яку ми не раз висловлювали. В тому числі – у цьому тексті.

Але незважаючи на свої погляди, чи можемо ми, як професійні журналісти, закривати очі на факти? Ні. Чи повинні ми писати тільки те, що сподобається тій чи іншій стороні? Точно ні.

Ми цінуємо та захищаємо свою незалежність. «Українська правда» була створена та лишається під керівництвом українських журналістів з 2000 року. Ми вважаємо одним із наших найбільших здобутків свою незалежність від політичних партій та великого бізнесу, яка зберігається від заснування і донині.

Будь-яке намагання вплинути на нашу роботу з боку політиків, активістів, чиновників чи представників бізнесу (будь-кого) ми можемо розцінювати як тиск, а намагання обмежити наше право повідомляти факти суспільству – як спробу цензури.

Довідка:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Фото: kmu.gov.ua

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду