Журналісти Кременчука закликали мера припинити образи та переслідування редактора місцевої газети

Журналісти Кременчука закликали мера припинити образи та переслідування редактора місцевої газети

8 Квітня 2020
2214

Журналісти Кременчука закликали мера припинити образи та переслідування редактора місцевої газети

2214
Міський голова Кременчука Віталій Малецький під час засідання штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації в мерії міста кілька разів образив редактора газети «Програма плюс» Олександра Курилова.
Журналісти Кременчука закликали мера припинити образи та переслідування редактора місцевої газети
Журналісти Кременчука закликали мера припинити образи та переслідування редактора місцевої газети

Олександр Курилов написав критичний матеріал про недоліки з розповсюдженням продуктових наборів та піарі представників команди мера на роздачі продуктових наборів від Rozetka, «НоваПошта.ua» та фонду «Життєлюб».

Журналісти Кременчука закликали Віталія Малецького припинити переслідування й публічні образи та вибачитися перед журналістом Олександром Куриловим. Його також попросили не допускати зведення рахунків зі ЗМІ з використанням своєї посади.

«Детектор медіа» публікує повний текст відкритого листа:

Пане Малецький!

Заявляємо про неприпустимість ваших публічних висловлювань на посаді міського голови, ми оцінюємо їх як:

  • переслідування за критику журналіста видання «Програма плюс» Олександра Курилова;
  • образу та маніпуляції, спрямовані проти журналіста.

Факти, на яких базується заява:

Під час засідання штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації, що відбулося 6.04.2020 року (відео за лінком https://bit.ly/2UOJWF1), ви згадали публікацію Олександра Курилова і при цьому використали такі фрази:

  • «Я хочу в кавичках (в лапках) подякувати пану Курилову. Завдяки його наполегливості (в лапках) деякі соціальні проєкти не будуть працювати з Кременчуком» – дане твердження не можливо перевірити, оскільки воно не вказує на конкретний проєкт, а відтак ми оцінюємо його як маніпулятивне;
  • «Якщо ми до вас звикли вже, до вашого ідіотизму вже, то люди там ні» – пряма образа;
  • «Я прошу зараз офіційний лист підготувати за моїм підписом і роз’яснити, що ця людина трошки хвора» – прослідковується пряма образа та спроба втручання в особисте життя (погроза розголосити в офіційному листі якийсь медичний діагноз);
  • «Сьогодні після цього опуса його тисячі людей залишаться без продуктових наборів, тому що він написав ідіотизм» – дане твердження є неконкретним і маніпулятивним;
  • «Тут представник СБУ, я прошу перевірити діяльність газети «Програма плюс» як засобу масової інформації, діяльність пана Курилова, його трудові відносини з паном Мельником і з усіма засновниками цієї газети: яким чином вона виходить, хто її фінансує, скільки податків він там сплатив і все інше, і прошу вважати це офіційною заявою, задокументованою через прямий ефір і засоби масової інформації. Фактично саботаж і підривна діяльність пана Курилова» – враховуючи, що до компетенції СБУ не належить перевірка та контроль фінансової діяльності медіа та журналістів вважаємо це залякуванням та переслідуванням за критику;
  • «Просто урод, а не журналіст» – пряма образа людини з боку посадової особи місцевого самоврядування.

Оцінка ваших висловлювань:

1. Ваша поведінка несумісна із Законом «Про службу в органах місцевого самоврядування», який, зокрема, передбачає «турботу про високий рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування».

2. Ваші висловлювання порушують вимоги статті 24 Закону України «Про інформацію» щодо заборони цензури та заборони втручання в професійну діяльність журналістів і засобів масової інформації: «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику тягне за собою відповідальність згідно із законами України».

Вважаємо, що контекст вашого негативного та різко агресивного висловлювання – це переслідування за критику. Варто зазначити, що законодавство про інформацію передбачає цивілізований шлях вирішення суперечок (на випадок, якщо особа не згодна зі змістом публікації): зокрема, це й право на відповідь, і право на спростування недостовірної інформації. Проте ви обрали шлях маніпуляцій, образ та залякування якимись перевірками.

3. Мусимо нагадати, що ст. 171 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за «вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю». За такі дії, вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, передбачений штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Тож закликаємо вас принести публічні вибачення журналісту Олександру Курилову, не допускати зведення рахунків зі ЗМІ з використанням своєї посади та переслідування за критику, яка ґрунтується на фактах (посилання на сюжети КТРК: https://bit.ly/3c0qzyt; https://bit.ly/2RhmNcg  та скріни нижче). Оскільки ви, пане мер, є публічною особою, звертаємо вашу увагу на Постанову Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009 р., суд визначив, що «межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи. Публічні особи неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів та вчинків і повинні це усвідомлювати».

Тож закликаємо вас, міський голово, замість переслідувань за критику та публічних образ звернути увагу на конкретні недоліки з розповсюдженням продуктових наборів: задля збереження здоров’я літніх людей і недопущення передачі СОVID-19 під час благодійної акції.

Список підписантів тут

На фото Віталій Малецький

Фото: Кременчуцька газета

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2214
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду