В ЄСПЛ подадуть заяву через неефективне розслідування нападу на журналіста Всеволода Новохатька

В ЄСПЛ подадуть заяву через неефективне розслідування нападу на журналіста Всеволода Новохатька

3 Квітня 2020
1263

В ЄСПЛ подадуть заяву через неефективне розслідування нападу на журналіста Всеволода Новохатька

1263
Центр стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини готує подання до Європейського суду з прав людини щодо неефективного розслідування нападу на активіста й редактора видання «ЗОВ» («Закон один для всіх») Всеволода Новохатька.
В ЄСПЛ подадуть заяву через неефективне розслідування нападу на журналіста Всеволода Новохатька
В ЄСПЛ подадуть заяву через неефективне розслідування нападу на журналіста Всеволода Новохатька

Про це 1 квітня повідомили на сайті спілки.

Після карантину Всеволод Новохатько продовжить боротьбу за належне розслідування нападу на нього. «Залякати нападом мене не змогли. Але все це відбирає величезну кількість часу. Я став проводити менше розслідувань, бо змушений грати у "пінг-понг" з поліцією та прокуратурою, відкриваючи кримінальні справи та збираючи документи. У моїй справі понад 500 сторінок, але всі вони – ні про що», – сказав він.

За його словами, більшість документів –протоколи опитувань сусідів.

«Бо поліція наполягає, що напад відбувся "на побутовому підгрунті", або з "раптової неприязні". Висновки Всеволода про те, що це був заздалегідь спланований напад, правоохоронці ігнорують», – йдеться в повідомленні.

Активіст додав, що має рішення суду, яке зобов’язує прокуратуру відкрити кримінальне провадження по статті 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста». «А ще – відповідь прокуратури, у якому вона фактично підтверджує, що ігнорує це рішення суду. Лише після заяви про злочин прокурора, який не виконує рішення суду, до ЄРДР внесли заяву та розпочали кримінальне провадження. Саботаж прокурора це – ще одна потенційна кримінальна справа», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, 24 травня 2018 року редактор дніпровського інтернет-видання «ЗОВ» Всеволод Новохатько заявив, що на нього напали невідомі. Журналіст звернувся до поліції. За фактом нападу на громадського активіста і редактора видання «ЗОВ» («Закон один для всіх») було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.125 Кримінального кодексу України (Умисне легке тілесне ушкодження).

Журналіст розповів, що після нападу, влітку 2018 року, він написав заяву на посадовців поліції й через суд домігся відкриття кримінального провадження. У жовтні 2018 року було відкрите кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). Невдовзі справа була закрита, але про це активіст дізнався лише через півтора місяці, тоді він домігся поновлення розслідування справи через суд.

26 квітня 2019 року Всеволод Новохатько повідомив, що в Дніпрі поліція вдруге закрила кримінальне провадження, пов’язане з нападом на нього. Він оскаржив це рішення в суді. 

Активіст двічі поновлював справу через суд. Він також – висловлював недовіру слідчим та прокурорам і просив усіх замінити.

Після цього пан Новохатько подав нову заяву вже за статтею «напад на журналіста». Він через суд примусив прокуратуру внести дані до ЄРДР. Лише через півтора місяця після подання заяви про злочин та через місяць після рішення суду про бездіяльність прокуратури дані внесли до ЄРДР. Активіст уточнив, що дані внесли на початку карантину, тому рух справи знову зупинився.

Фото: Українська Гельсінська спілка з прав людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду