Евакуйованим з Китаю заборонили спілкуватися з медіа – «Слідство.Інфо»

Евакуйованим з Китаю заборонили спілкуватися з медіа – «Слідство.Інфо»

28 Лютого 2020
3757

Евакуйованим з Китаю заборонили спілкуватися з медіа – «Слідство.Інфо»

3757
Евакуйовані з Китаю підписували документ, який, серед іншого, передбачав заборону «будь-яких контактів із засобами масової інформації».
Евакуйованим з Китаю заборонили спілкуватися з медіа – «Слідство.Інфо»
Евакуйованим з Китаю заборонили спілкуватися з медіа – «Слідство.Інфо»

Про це повідомляє «Слідство.Інфо», яке має в розпорядженні цей документ.

Одна з евакуйованих осіб повідомила, що папери всі підписали ще в Ухані – їм сказали, що «цей документ – ніби як ваш квиток на літак».  

Документ називається «Добровільна згода особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів». «Зобов’язуюсь дотримуватися режиму перебування в обсерваторі, у тому числі негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття під час перебування в обсерваторі, виключити прямі контакти з іншими особами, а також будь-які контакти із засобами масової інформації», – йдеться в одному з пунктів документу.

Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька сказала журналістам, що він був схвалений оперативним штабом уряду.

Керівник Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін, який опікувався питаннями обсервації в Нових Санжарах, пояснив: «Ми планували і прописували її (заборону про спілкування зі ЗМІ, –  Ред.) в "згоді" лише з безпекових питань, оскільки вважали, що при масових стрімах, скайп-інтерв’ю тощо може бути також ненавмисно трансльована безпекова інформація (розташування охорони, периметр тощо)».

Юрист Віталій Коломієць, своєю чергою, сказав, що, згідно із законами України, громадяни мають брати участь у протиепідемічних заходах, але заборона комунікувати зі ЗМІ є обмеженням конституційного права на поширення інформації.

«Такі обмеження мали би бути прямо передбачені законом, який необхідно довести до відома громадян», – уточнив юрист.

За його словами, цей документ має не визначений правовий характер і радше виглядає як роз’яснення.

Медіаюристка Єлизавета Алексіюк зазначила, що немає передбаченої законом можливості заборонити особам контактувати з медіа в таких ситуаціях. «Так, мотив цієї ідеї зрозумілий – правильна і керована комунікація урядом теми поширення коронавірусу, чого, на жаль, не вдалося зробити. Заборона контакту з журналістами, окрім хіба що фізичного, є однозначно не передбачена законом, що говорить про неправомірне втручання органів влади у свободу вираження», – пояснила вона.

Керівник Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко вказав, що в тексті документу не визначені санкції щодо порушників, тому про примус не йдеться. Він додав, якщо людина підписала таку угоду, то вона добровільно погодилася на такий компроміс.

Нагадаємо, 20 лютого в Україну прибув літак з 45 громадянами України та 27 іноземцями, евакуйованими з китайського Ухань через спалах нового коронавіруса.

Евакуйованих на 14 днів помістили в медичний центр Нацгвардії «Нові Санжари» в Полтавській області.

Місцеві мешканці зустріли їх протестами: серед населення поширилася інформація, що до них нібито  привезли заражених, а не здорових українців. В автобус з евакуйованими кидали каміння.

У коментарях журналістам жителі Нових Санжар скаржилися, що їх недостатньо інформували про евакуйованих і коронавірус. Також в населеному пункті поширювалися електронні повідомлення, які сіяли паніку і закликали до протестів проти евакуйованих.

Що треба знати про коронавірус, щоб не панікувати - в матеріалі «Детектора медіа».

Як протести українців проти евакуйованих громадян висміювали у фотожабах - дивіться тут.

Фото: Слідство.Інфо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3757
Читайте також
19.02.2020 15:05
Михайло Цьомик
2 643
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду