«Український кіберальянс» повідомив про обшуки в своїх співвласників та активістів (ОНОВЛЕНО)

«Український кіберальянс» повідомив про обшуки в своїх співвласників та активістів (ОНОВЛЕНО)

11:50,
25 Лютого 2020
3765

«Український кіберальянс» повідомив про обшуки в своїх співвласників та активістів (ОНОВЛЕНО)

11:50,
25 Лютого 2020
3765
«Український кіберальянс» повідомив про обшуки в своїх співвласників та активістів (ОНОВЛЕНО)
«Український кіберальянс» повідомив про обшуки в своїх співвласників та активістів (ОНОВЛЕНО)
Правоохоронці 25 лютого 2020 року прийшли з обшуками до співзасновників та активістів громадської організації «Український кіберальянс».

Про це повідомляється на сторінці ГО в Facebook.

Обшуки проводять за місцем реєстрації Андрія Барановича (відомого як Шон Таунсенд), Олександра Галущенка та Андрія Перевезія.

У пресслужбі Національної поліції «Детектору медіа» повідомили, що працівники Нацполіції обшук не проводять. За даними одного з джерел «Детектора медіа», слідчі дії проводять працівники Відділу протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Обшуки проходять за п’ятьма адресами, у трьох осіб.

Згодом Відділ комунікації поліції в Одеській області повідомив, що оперативне супроводження в провадженні здійснюють працівники Департаменту кіберполіції та СБУ в Одеській області, за процесуальним керівництвом одеської місцевої прокуратури №2.

У коментарях під постом «Українського кіберальянсу» користувачка Альона Гринько опублікувала ухвалу суду, у якій йдеться, що дозвіл на обшук у Києві надано через розслідування інциденту від 16 жовтня 2019 року, коли на табло «Міжнародного аеропорту Одеса» з’явилося фото дівчини з написом «Fuck you Greta».

Обшуки проходять в рамках кримінального провадження, яке 17 жовтня 2019 року порушив Малиновський відділ поліції в Одесі. Андрій Перевезій уточнив, що провадження порушене за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального Кодексу України.

Цю інформація підтвердили правоохоронці та додали: «У ході досудового розслідування були встановлені особи, які можуть бути причетними до вчинення даного кримінального правопорушення. Зараз у фігурантів тривають санкціоновані обшуки, у ході яких вилучається технічне обладнання, за допомогою якого, імовірно, вчинявся цей злочин. Усе вилучене буде направлено на експертизу. Вказані діяння караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

«Український кіберальянс» вважає обшуки політичним тиском на активістів. «Ми пов'язуємо такі дії Національна поліція України та Служби безпеки України з політичним тиском на наших активістів. Ми будемо висвітлювати ці події за появи нової інформації», – зазначається в повідомленні.

Партія «Демократична Сокира», радником з кібербезпеки якої є Шон Таунсенд, також сказала, що вважає обшуки тиском та політичним переслідуванням. У партії повідомили, що активісти «Українського кіберальянсу» не мають відношення до ситуацією з фото Ґрети Тунберг, однак «неодноразово виявляли прогалини в системі кібербезпеки Одеського міжнародного аеропорту та з відповідною інформацією звертались до РНБО та СБУ».

Прессекретарка СБУ Олена Гітлянська прокоментувала «Детектору медіа» заяву про політичний тиск: «Навіть, якщо там фізично є працівники Служби, то в даному випадку вони залучені як технічний персонал на забезпечення слідства, яке веде поліція».

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко також відкинув закиди про політичний тиск.

«Жодного політичного тиску в цій справі немає. Є заява Одеського аеропорту, яка була скерована в поліцію. Розслідуючи це кримінальне провадження в поліції з’явилися обґрунтовані підозри вважати, що за місцем цих обшуків можуть знаходитися матеріали, а також інша інформація, яка має значення для розкриття цього кримінального провадження. <…> Ми не говорили, що вони підозрювані або обвинувачені. Щоб точно розслідувати, хто влаштував таке втручання в об’єкт критичної інфраструктури треба провести ці слідчі дії. Вони були санкціоновані судом – законно, спокійно», – пояснив він.

Нагадаємо, 16 жовтня 2019 року в аеропорту Одеси на інформаційному табло висвітився образливий напис на адресу шведської екоактівісткі Ґрети Тунберг.

Оновлено о 13:51, доповнено коментарем речника МВС Артема Шевченка, Відділу комунікації поліції в Одеській області та партії «Демократична Сокира».

Фото: Український кіберальянс / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду