Поліція відкрила провадження щодо журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)

Поліція відкрила провадження щодо журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)

20 Лютого 2020
2846

Поліція відкрила провадження щодо журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)

2846
Головне слідче управління Національної поліції України порушило кримінальне провадження щодо редакції Bihus.Info після того, як вони знімали розслідування про першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля.
Поліція відкрила провадження щодо журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)
Поліція відкрила провадження щодо журналістів Bihus.Info (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляється на сайті Bihus.Info.

Провадження порушили за статтями «Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу» та «Порушення недоторканності приватного життя».

«Приводом для порушення провадження стало виконання редакційного завдання вранці 13-го лютого. Тоді журналісти Bihus.Info помітили, як на територію закритого житлового комплексу у Києві, приїхала Toyota Land Cruiser 200. Пізніше в це авто сів сам Євген Коваль, який вийшов з одного з будинків у цьому ЖК. Журналістка в цей час перебувала за територією житлового комплексу, у публічному місці і виконувала свої професійні обов’язки. Через декілька хвилин після від’їзду Коваля, він під’їхав до журналіста», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що журналістка представилася, показала посвідчення і пояснила, що виконує редакційне завдання. Попри це, правоохоронець відкрив авто журналістів, взяв відеокамеру та вимагав документи у водія.

Крім того, журналістку, адміністратора проєкту та головного редактора програми вже викликали на допит у рамках провадження.

Зокрема, за три дні після інциденту на допит викликали журналістку Марію Землянську, він тривав понад три години. Її допитували як свідка. «Частина питань не стосувались безпосередньо ранкового “інциденту”. Слідчі Нацполіції цікавились різними внутрішньоредакційними процесами, зокрема, вибором теми, джерелами інформації, методами обробки інформації та місцями зберігання відзнятого відео, відносинами всередині редакції», – зазначається в повідомленні.

Порушення кримінального провадження Bihus.info вважає втручанням у діяльність редакції та тиском на журналістку. «А дії першого заступника Голови Нацполіції Євгена Коваля після того, як журналістка представилась – самоуправством (проникнення в авто, вимагання документів у водія тощо)», – додали в редакції.

Bihus.Info звернеться із заявою до Державного бюро розслідувань.

ДОПОВНЕНО: Начальниця управління комунікації Національної поліції Оксана Блищик підтвердила «Детектору медіа», що 13 лютого було порушене провадження. Справу відкрили після того, пан Коваль подав рапорт.

«Головне слідче управління дійсно розпочало кримінальне провадження за фактом відеозйомки Євгена Коваля біля його місця проживання. Річ у тім, що йому неодноразово надходили погрози, а відеозйомка проводилася біля його місця проживання. Він звернувся із відповідним рапортом на голову Національної поліції, у якому виклав ті події, які відбувалися. У результаті було прийняте рішення провести перевірку, які доручили проводити Головному слідчому управлінню», – розповіла пані Блищик.

За її словами, у рапорті Євген Коваль вказав, що, «можливо, відбувається втручання в його діяльність як працівника правоохоронного органу і порушення недоторканності його приватного життя».

«Для того, аби максимально об’єктивно провести перевірку, слідчі Головного слідчого управління розпочали кримінальне провадження. Воно розслідується за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 1 ст.182 і ч.1 ст.343. Відповідно після того, як ми проведемо всі необхідні слідчі дії, поспілкуємся з учасниками цього інциденту, буде прийняте, за результатами цього розслідування, законне процесуальне рішення», – пояснила начальниця управління комунікації Нацполіції.

Нагадаємо, в ОПУ заявили, що вимагатимуть вибачень та спростувань через суд від журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» через розслідування про перебування президента Володимира Зеленського в Омані.

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2846
Читайте також
14.02.2020 19:00
Максим Страшко
для «Детектора медіа»
6 221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду