Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа

Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа

31 Січня 2020
1445

Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа

1445
Претензії Павла Демчини стосувалися сюжету на каналі ZIK, в якому Дмитро Гнап стверджував: «Я дам Вам відповідь, хто у нас кришує бурштинову мафію», - і далі говорив про причетність чиновника до протиправних дій.
Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа
Суд відмовив ексзамголови СБУ у позові до журналіста Дмитра Гнапа

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на постанову Київського апеляційного суду від 20 січня 2020 року.

В лютому 2019 суд першої інстанції задовольнив позов Павла Демчини. Суд вирішив, що висловлювання Дмитра Гнапа не були оціночними, оскільки інформація була поширена у формі подачі фактів та мала стверджувальний характер.

Гнапа зобов’язували спростувати інформацію в ефірі телеканалу, а також на YouTube.

Адвокати телеканалу оскаржили рішення, вказуючи, що зміст інформації не містить необхідної конкретики, цитати є неуточненими, абстрактними, неконкретизованими судженнями, висловленими у довільній некатегоричній формі.

Зверталось увагу на те, що законодавство України не містить офіційного визначення слова «кришує», у зв’язку із чим неможливо встановити значення такої дії та правдивість інформації.

Апеляційний суд погодився, що вказана інформація не може розцінюватись як звинувачення у вчиненні конкретної дії чи така, що носить виключно негативний характер.

Рішення суду першої інстанції було скасовано і у позові Демчини відмовлено повністю.

На час поширення інформації Демчина перебував на посаді першого заступника Голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.

Раніше суд зобов’язав поліцію розпочати розслідування щодо штурму редакції Zaxid.net у 2018 році.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду