Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)

Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)

27 Січня 2020
4289

Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)

4289
Міністерство культури, молоді та спорту повідомило, що в обговоренні законопроєкту про дезінформацію візьмуть участь 50-60 медіаюристів, представників ЗМІ та міжнародних організацій. Загалом відомство отримало близько 200 заявок на участь у заході.
Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)
Мінкульт відмовив низці журналістів в акредитації на обговорення законопроєкту про дезінформацію (ДОПОВНЕНО)

У пресслужбі Міністерства культури молоді та спорту «Детектору медіа» повідомили, що формат заходу та приміщення не дозволяють вмістити велику кількість людей: «Тому декому з тих, хто подали заявку (а їх було близько 200 осіб) відмовили. Стратегічна сесія ефективна, коли у ній беруть участь 50-60 чоловік. Саме стільки учасників братимуть участь у заході. Організатори намагались створити рівномірне представлення різних стейкхолдерів. Очевидно: коли стоїть вибір між представником ООН та, наприклад, ГО "Заборона", то рішення могли прийняти на користь першої організації. До того важливо було розподілити учасників так, щоб були присутні і медіа, і медіаюристи, і міжнародні організації тощо».

Редакторка проєкту «Заборона» Юліана Скібіцька, координатор центру «Дiй-Краматорськ» Андрій Романенко, журналіст ГО «Актуальна правда» Сергій Медяник повідомили в Facebook, що МКМС відмовило їм в акредитації на подію. Андрій Романенко розповів, що на обговорення також не акредитували журналістку та керівницю агентства «Вчасно» Марію Давиденко, головну редакторку міських сайтів CitySites Ганну Мурликіну та головну редакторку газети «Приазовский рабочий» Олену Калайтан.

Фото: Андрій Романенко / Facebook

Нагадаємо, 17 січня 2020 ркоу міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію. Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство запрошує медійників та експертів обговорити законопроєкт 28 січня. На розгляд уряду проєкт хочуть внести до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні.


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4289
Читайте також
27.01.2020 15:39
Антон Пугач
для «Детектора медіа»
2 487
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
законопроект о дезинформации выносят на общественное обсуждение
1543 дн. тому
http://kievvlast.com.ua/text/chernyj-vtornik-borodyanskogo-skandalnyj-zakonoproekt-o-dezinformatsii-vynosyat-na-obshhestvennoe-obsuzhdenie 28 января, в президентской ложе НСК “Олимпийский” состоится публичное обсуждение “закона о дезинформации” министра культуры, спорта и информации Владимира Бородянского. Обсуждение должно быть жарким, поскольку нормы законопроекта уже вызвали острую критику со стороны журналистов и ОБСЕ: создание “информационного комиссара” при Кабмине и “индекса доверия к СМИ”, помноженное на медиа-комсомол (Ассоциацию профессиональных журналистов) и космические штрафы, больше напоминает борьбу с инакомыслием, нежели намерение повысить информационную грамотность украинцев, в том числе, в войне с внешним агрессором.
Михайло Думич, Нова Кам'янка, Львівщина
1544 дн. тому
ГО "Детектор Медіа", прошу вас негайно розібратися з проблемами з акредитуваням на обговорення закону про дезінформаціюв Укрінформі. Зокрема,чи є працівники 1+1, UA: Суспільне, де скорочено власне мовлення в регіонах, 112 Україна, ZIK, Newsone, 2+2, СТРАНА.UA, Шарій. нет, що не можуть фахово аналізувати цей закон. І звернутися до Міністерства Культури, Молоді та Спорту з проханням відмовити представників цих ЗМІ в акредитації. Бо є ті, хто фахово цей закон аналізували, але їм в акредитації відмовили. Це безглуздо та збігося з пожежою у Мінкультмолодьспорті. Чекаю реакції.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду