Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму

Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму

17 Січня 2020
1874

Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму

1874
Він також сказав, що нібито раніше не бачив кадрів захоплення Криму в 2014 році російськими військовими.
Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму
Блогер Гайворонський розповів, що вважав «фейком» інформацію про затримання кримських татар й українців у Криму

Блогер Євген Гайворонський, якого нещодавно «депортували» з окупованого Криму до материкової України, повідомив, що раніше вважав «фейком» інформацію про затримання російськими окупантами кримських татар й українців на півострові. Про це він розповів в ефірі програми «PRIME: Борисов» на телеканалі ATR.

«Якщо чесно, думав, що всі ці затримання – це фейк, що це Аксьонов (Сергій, самопроголошений «голова Ради міністрів "Республіки Крим"», – ДМ) створює імідж зла, щоб відвернути увагу від свого злодійства й корупції, і лише потім я зрозумів, що люди реально страждають, що їх затримують, це взагалі свавілля, це, звичайно ж, геноцид», – сказав блогер.

Він додав, що окупований Крим знаходиться в інформаційному «нещадному вакуумі».

Євген Гайворонський також повідомив, що нібито раніше не бачив кадрів захоплення Криму російськими військовими. «Про протистояння в Сімферополі я чув, але я до нього серйозно не поставився. Кадри з вертольотами я щойно побачив перший раз (ведучий Олег Борисов показав в ефірі відеокадри так званого "референдуму про приєднання" Криму до РФ, – ДМ). Я так скажу: я 2013-2014 рік, до тих пір, поки я в квітні не почав брати участь як прессекретар в "Народном единстве" (проросійська громадська організація в окупованому Криму, – ДМ), у мене взагалі не було нічого, у мене не було інтернету і я тоді якось особливо не цікавився», – пояснив він.

Крім того, блогер розповів, що отримав російський паспорт заради «журналістського експерименту», щоб була можливість попрацювати в окупованому Криму.

«На захист людей, що залишилися там [в Криму], не маючи паспорта [РФ] там вижити не можна. Звичайні люди, щоб отримувати якусь медичну допомогу, якісь гроші отримувати, годувати дітей, віддавати їх в школу – отримують [паспорт РФ]. Чому я отримав? Знову ж, у 2014 році у мене не було рівня цього розуміння. Можна розглядати це, як якийсь журналістський експеримент – отримав, щоб була можливість попрацювати, подивитися глибше», – додав він.

Як писав ДМ, 20 грудня підконтрольний РФ суд ухвалив рішення про депортацію ялтинського блогера Євгена Гайворонського «з території Росії». 23 грудня Євген Гайворонський повідомив «Крим.Реалії», що його вивезли з окупованого Криму до Росії. У ніч на 31 грудня його привезли на територію материкової України.

Блогер планує позиватися проти Росії до Європейського суду з прав людини та відсудити 5 млн доларів.

Нагадаємо, що Гайворонського затримали в окупованому Криму 22 жовтня 2018. Підконтрольний РФ Мировий суд Ялти взяв журналіста під варту на 15 діб. Його звинуватили в нібито ухилянні від лікування наркозалежності за статтею 6.9.1. російського Кодексу про адміністративні правопорушення.

6 листопада блогер вийшов на свободу з ізолятора тимчасового утримання в Сімферополі.

6 березня 2019 російські силовики провели у Євгена Гайворонського обшук: вилучили документи, електронну техніку, телефон, комп'ютер. 26 березня його затримали за підозрою у вживанні наркотиків, того ж дня підконтрольний РФ суд у Ялті заарештував Гайворонського на 12 діб. Крім того, суд зобов'язав журналіста пройти лікування від начебто наркотичної залежності. Гайворонський назвав «маячнею» звинувачення у вживанні наркотиків. 7 квітня його випустили з ізолятора тимчасового тримання Сімферополя.

У травні 2019 районний суд Сімферополя в анексованому Криму на 10 діб взяв Гайворонського під варту. Його заарештували через відмову проходити медобстеження під час затримання 26 квітня.

Також його оштрафували на 30 тисяч рублів за пост в Facebook про Путіна. 20 грудня 2019 блогера знову затримали.

Фото: ATR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1874
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwert
1553 дн. тому
Думаю что Гайворонский преувеличивает, говоря, что не знал про то , что привело и что творилось во время и после оккупации Крыма рфией... Обманули там почти всех, кто прыгал за рфию.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду