Суркіси подали в Лондонський суд позов проти Порошенка через «1+1» (ДОПОВНЕНО)

Суркіси подали в Лондонський суд позов проти Порошенка через «1+1» (ДОПОВНЕНО)

17 Січня 2020
4004

Суркіси подали в Лондонський суд позов проти Порошенка через «1+1» (ДОПОВНЕНО)

4004
Брати Ігор та Григорій Суркіси подали позов в Лондонський арбітраж проти п’ятого президента України, нині народного депутата від фракції «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Вони вимагають компенсації (щонайменше 140 млн дол.) за невиконані умови контракту про купівлю-продаж 25% телеканалу «1+1».
Суркіси подали в Лондонський суд позов проти Порошенка через «1+1» (ДОПОВНЕНО)
Суркіси подали в Лондонський суд позов проти Порошенка через «1+1» (ДОПОВНЕНО)

Про це пише DT.ua.

У партії «Європейська солідарність» відкинули звинувачення бізнесменів, сказавши, що Петро Порошенко не укладав жодної угоди з братами Суркісами. «Він категорично відкидає звинувачення, що розповсюджуються в ЗМІ, та вважає "позов" цілковито безпідставним. Інформація про "позов", вірогідно, була поширена в ЗМІ з ініціативи колишніх власників "Приватбанку". Цілком ймовірно, що чи не єдиним мотивом подати "позов" проти Порошенка є намір підірвати позиції державного банку в справі проти колишніх власників, що наразі розглядається Високим Судом Правосуддя в Лондоні», – сказали в пресслужбі «ЄС», передає «Українська правда».

Ігор Суркіс відмовився коментувати цю інформацію, посилаючись на рекомендації своїх юристів.

Проте джерело DT.ua повідомило, що «Суркіси переслідують виключно власний інтерес», а подали позов лише зараз, бо «чекали завершення терміну президентства Порошенка».

За даними видання, у 2015 році брати Суркіси погодилися на пропозицію Петра Порошенка купити у них 25% телеканалу «1+1» за 140 мільйонів доларів. Вони домовилися про продаж із розстрочкою на вісім років. Однак п’ятий президент після укладання контракту про купівлю-продаж передумав.

Проте в грудні 2016 року переговори відновилися. Пан Порошенко, як пише видання, запропонував бізнесменам повернути гроші, які вони втратили після приватизації «Приватбанку» (понад 248,6 млн дол. і 574 тис. євро в кіпрській філії банку як юридичні особи, 1,04 мільярда грн як фізособи в Україні), в обмін на частку «1+1».

Юристи, які мали стосунок до угоди, пояснили виданню, що сторони повинні звертатися одразу в Лондонський арбітраж, оскільки право, яке регулює договір про купівлю-продаж, – англійське.

Станом на 16 січня 2020 року позов було зареєстровано й прийнято судом. Протягом чотирьох наступних місяців сторони мають передати суду весь пакет документів, доказів і вимог, після чого орієнтовно в травні 2020 року відбудеться перше засідання.

ДОПОВНЕНО 19.02.2020: За даними НВ Бізнес, Григорій Суркіс не є позивачем, позов подав його брат Ігор.

Як писав ДМ, у квітні 2019 року олігарх, кінцевий бенефіціарний власник телеканалу «1+1» та ексспіввласник «Приватбанку» Ігор Коломойський заявив, що тоді ще президент Петро Порошенко з 2015 року вів переговори з братами Суркісами, щоб викупити їхню частку телеканалу в них 25% телеканалу «1+1», які належать Ігорю Суркісу. За словами пана Коломойського, йшлося про близько 200 млн доларів. Ігор Коломойський стверджує, що це стало нібито причиною націоналізації «Приватбанку»: мовляв, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва та заступниця голови НБУ Катерина Рожкова доповіли президенту, що в заставі «Приватбанку» є акції компанії «1+1 Продакшн», переплутавши її з каналом «1+1», і запропонували «забрати» «Приватбанк», щоб не купувати акції «1+1».

Нагадаємо, за день до націоналізації «Приватбанку», 16 грудня 2016 року, в структурі власності каналу «1+1» відбулися чотири зміни, у результаті яких опосередкована частка Ігоря Коломойського у власності каналу «1+1» зросла з 52,843% до 57,534%, а Ігоря Суркіса – із 17,157% до 24,623%. Крім того, вони перерозподілили частки в офшорах, через які володіють каналом. Опосередкованими власниками 17,843% каналу «1+1» стали шість фізичних осіб, імена яких не розкривалися, оскільки кожен з них не був власником істотної участі.

У результаті станом на 31 грудня 2016 року кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1» був Ігор Коломойський (на той момент він опосередковано володів 57,534% каналу), а власником істотної участі – Ігор Суркіс (опосередковано володів 24,623% каналу).

Влітку 2017 року в структурі власності телеканалу «1+1» відбулася низка змін, у результаті яких опосередкована частка Ігоря Коломойського в каналі зменшилася до 24,8655%, а Ігоря Суркіса – зросла до 24,65595%. Понад половиною каналу опосередковано стали володіти неназвані фізичні особи-міноритарії, опосередкована частка кожного з яких менше 10%. У переліку кінцевих бенефіціарних власників телеканал «1+1» на той момент вказував Ігоря Коломойського, хоча він більше не контролював понад 50% каналу.

Крім того, 27 співробітників групи «1+1 медіа» стали міноритарними власниками телеканалу «1+1». Вони стали власниками 25% іноземного підприємства «1+1 продакшн» (решта 75% належить кіпрській компаній Caddoa Limited). «1+1 продакшн», у свою чергу, є власником 30% ТОВ «Телерадіокомпанія “Студія 1+1”» (юридична особа телеканалу).

11 травня 2018 року група «1+1 медіа» знову публічно повідомила про зміну структури власності каналу «1+1». Замість ІП «1+1 продакшн» власником 22,5% каналу стала кіпрська компанія Caddoa Limited, яка володіла 75% ІП «1+1 продакшн», а ще 7,5% стали належати 28 співробітникам телеканалу «1+1» і групи «1+1 медіа», які є міноритарними співвласниками ІП «1+1 продакшн». Відтоді частка Ігоря Коломойського в каналі становить до 24,8655%, а Ігоря Суркіса – 24,65595%.

Фото: Футбол 24

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4004
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду