В Ірані троє ведучих державного каналу звільнилися через замовчування владою інформації

В Ірані троє ведучих державного каналу звільнилися через замовчування владою інформації

14 Січня 2020
2435

В Ірані троє ведучих державного каналу звільнилися через замовчування владою інформації

2435
В Ірані троє ведучих державного телеканалу IRIB повідомили про звільнення через «кризу довіру», яку спричинили спроби влади прохавати інформації, зокрема – про збиття українського літака.
В Ірані троє ведучих державного каналу звільнилися через замовчування владою інформації
В Ірані троє ведучих державного каналу звільнилися через замовчування владою інформації

Про це повідомляє The Guardian.

Желар Джаббарі (Gelare Jabbari), яка звільнилася трохи раніше, вибачилася, що «брехала від імені держави» впродовж 13 років. «Мені було дуже важко повірити, що наші люди були вбиті. Пробачте, що я дізналася про це запізно. І вибачте мені за 13 років, коли я вам брехала», – написала вона в Instagram.

Захра Хатамі (Zahra Khatami) лишила роботу на каналі, сказавши: «Дякую, що приймали мене ведучою до сьогодні. Я ніколи не повернуся на телебачення. Вибачте».

Саба Рад (Saba Rad) подякувала за підтримку та оголосила, що йде з посади після 21 року роботи на радіо та телебаченні. «Я не можу продовжувати свою роботу в ЗМІ. Я не можу», – додала вона.

«Висловлювання журналістів є частиною "кризи довіри" після спроб державних службовців заперечити, що український пасажирський літак 752 був помилково збитий членами протиповітряної оборони Корпусу вартових ісламської революції (IRGC). Криза привела до того, що навіть декілька інформаційних агентств, які найбільш тісно пов’язані з режимом, почали висвітлювати вуличні протести або, принаймні, розглядати звинувачення про потенційне приховування державою [інформації]», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, на борту літака рейсу PS 752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що впав біля аеропорту Тегерана, перебувало 11 громадян України (2 пасажири та 9 членів екіпажу), 63 – Канади, 82 – Ірану, 3 – Німеччини, 10 – Швеції, 4 – Афганістану, 3 – Великої Британії.

В Україні 9 січня оголосили днем жалоби через авіакатастрофу в Тегерані.

11 січня в Ірані спалахнули протести після того, як влада країни визнала, що її військові випадково збили літак «Міжнародних авіаліній України» через кілька хвилин після зльоту 8 січня. Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія. Спецпризначенці застосували сльозогінний газ проти тисяч протестувальників. Іранські ЗМІ 12 січня підтримали протестувальників.

Фото: STR/AFP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду