У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет

У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет

8 Січня 2020
1166

У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет

1166
У місті Алмати активісти 8 січня закликали Україну з міркувань безпеки не видавати Казахстану опозиційну журналістку Жанару Ахмет, яку звинувачують у шахрайстві. Вона з 2017 року переховується в Україні.
У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет
У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Десятки людей зібралися на центральній площі Республіки біля пам’ятника Незалежності Казахстану, щоб висловити співчуття Україні через з авіакатастрофу пасажирського літака в Ірані. Вони також закликали Україну не вдаватися до екстрадиції блогерки Жанари Ахмет. «Присутні завили, що на Батьківщині на неї чекають репресії і що запит Казахстану про її екстрадицію – це "політичне замовлення катів від влади". На місце акції прибули представники місцевої влади і вимагали від активістів розійтися, але ті продовжили свій протест», – йдеться в повідомленні «Радіо Азаттик» (казахська служба «Радіо Свобода»).

Сама журналістка 7 січня написала в Facebook, що Казахстан просить про її екстрадицію за статтею про шахрайство. Проте, за її словами, позовної заборгованості в рамках цієї кримінальної справи у неї немає. Пані Ахмет також розповіла, що тиск на неї як на «запеклу шахрайку» почався після того, як з 2014 року вона почала вести активну опозиційну блогерську діяльність і публікуватися в опозиційній газеті «Трибуна».

Як повідомляв «Детектор медіа», 21 жовтня 2017 року казахську журналістку затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол. 25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував її на 18 днів. Того ж дня Жанари Ахмет оголосила голодування. 22 листопада Апеляційний суд змінив запобіжний захід казахській журналістці з арешту на особисте зобов'язання на час розгляду екстрадиційного запиту. Журналістку на поруки взяла народний депутат України Світлана Заліщук.

В Окружному адміністративному суді міста Києва у квітні 2018 року Жанари Ахмет програла справу проти Міграційної служби Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця. Журналістка подала апеляцію. 31 липня Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив казахській журналістці Жанари Ахмет в оскарженні рішення Державної міграційної служби щодо відмови у наданні статусу біженки.

Верховний Суд України зобов'язав міграційну службу надати казахській журналістці Жанари Ахмет статус біженки. Про це 29 вересня повідомила у Facebook народний депутат Світлана Заліщук.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1166
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду