Розслідуванню вбивства журналістки Каруани Галіції заважає прем'єр Мальти - Європарламент

Розслідуванню вбивства журналістки Каруани Галіції заважає прем'єр Мальти - Європарламент

19 Грудня 2019
1077

Розслідуванню вбивства журналістки Каруани Галіції заважає прем'єр Мальти - Європарламент

1077
Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію про відсутність прогресу у розслідуванні вбивства мальтійської журналістки Дафни Каруани Галіції.
Розслідуванню вбивства журналістки Каруани Галіції заважає прем'єр Мальти - Європарламент
Розслідуванню вбивства журналістки Каруани Галіції заважає прем'єр Мальти - Європарламент

Про це йдеться на сайті Європейського парламенту.

Документ прийняли з 581 голосом «за», «26» - проти, ще 83 депутати «утрималися». У резолюції зазначається, що «будь-який ризик порушити розслідування (...) повинен бути виключений всіма засобами», та наголошується, що цей ризик зберігатиметься доки прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат залишається на посаді.

«Події на Мальті в останні роки призвели до серйозних і постійних загроз верховенству закону, демократії та основоположних прав», - заявляє ЄП, підкреслюючи свою стурбованість свободою ЗМІ, незалежністю поліції а судової влади у Мальті.

У документі нагадали, що прем'єра Мальти та його оточення підозрюють у корупції та відмиванні грошей, але розслідування щодо посадовців не просуваються.

Європарламент також просить скасувати надання громадянства Мальти та проживання на Мальті для інвесторів, оскільки це начебто є загрозою розслідуванням транскордонних злочинів і цілісності Шенгенської зони.

Окрім того у документі вітається створення щорічної премії імені Дафни Каруани Галізії за видатні журналістські розслідування.

Як писав ДМ, 53-річна Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади на основі «Панамського архіву».

У травні 2019-го Рада Європи закликала Мальту провести незалежне розслідування щодо вбивства журналістки.

Незабаром після її вбивства на Мальті затримали трьох підозрюваних, їм висунули офіційні звинувачення. Проте замовників злочину досі не встановили.

21 вересня 2019 року прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат призначив суддю у відставці Емерітуса Майкла Малліа провести незалежне громадське розслідування вбивства журналістки.

20 листопада 2019 року поліція затримала бізнесмена, власника компанії 17 Black Йоргена Фенека в рамках кримінального провадження щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції. Через його свідчення у Мальті заарештували колишнього главу апарату уряду

Джозеф Мускат оголосив, що 12 січня піде у відставку з посади лідера Лейбористської партії, а пізніше – з поста прем'єр-міністра Мальти. Він оголосив про свої плани на тлі протестів через вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду