Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ

Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ

19 Грудня 2019
3331

Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ

3331
Національна спілка незалежних журналістів вирішила нагородити громадськими відзнаками п’ятьох журналістів, а саме – Валерію Єгошину («Схеми. Корупція в деталях»), Мар'яну П'єцух («Українська правда»), Вікторію Рощину («Громадське телебачення»), Данила Мокрика («Наші гроші з Денисом Бігусом») та Жанну Безп'ятчук (BBC News Україна). Проте вони відмовилися від нагороди.
Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ
Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ

У релізі НСНЖУ йшлося, що 19 грудня в «Укрінформі» відбудеться нагородження «Знаками народної пошани», організаторами події були –  ВТО «Орден», за підтримки Асоціації народних депутатів України, ГО «Жіночій рух «За вільну Україну» та власне НСНЖУ.

Данило Мокрик 18 грудня на своїй сторінці в Facebook написав, що відмовляється від цієї нагороди: «Організатором цього діла є така собі "Національна спілка незалежних журналістів України" (не плутати з НСЖУ). Це – реінкарнація ВГО "Журналісти проти корупції". Ці організації продають журналістські посвідчення за "членські внески" (1,2 тис. грн на рік). Крім того, є ще репутаційні запитання до голови цього всього НСНЖУ, Сергія Кота. З ним пов'язана мутна історія з фінансовими пірамідами. Але це вже – трохи інша опера. Важлива для мене в контексті нагороди опера – торгівля журналістськими посвідченнями. Я, як журналіст, не можу приймати професійну нагороду від тих, хто готовий визнати статус журналіста за будь-ким, хто заплатить 1 200 грн».

У коментарі «Детектору медіа» пан Мокрик сказав, що спершу йому зателефонував заступник голови НСНЖУ Олег Валуйсков, який повідомив про нагороди. «Почав дивитися, що то таке є. Спочатку в реєстрах почав дивитися – що за люди. Потім почав їх шукати і побачив, що це люди з тривалою і не дуже хорошою історією. Коли я зайшов прямо на сайт Національної спілки незалежних журналістів, то побачив, що вони просто торгують – за 1200 гривень – журналістськими посвідченнями. Як виявилося, організація раніше називалася "Журналісти проти корупції", яка через це вже попадала в поле зору Комісії журналістської етики, яка ще в 2017 році робила заяву, що це не неприпустимо тощо», – розповів журналіст.

Окрім цього, Олег Валуйсков пояснив йому, що п’ятьох журналістів обрали серед фіналістів X національного конкурсу професійної журналістики «Честі професії». Мар'яна П'єцух також повідомила «Детектору медіа», що їй зателефонував заступник голови НСНЖУ та запросив на цю подію. Проте вона свідомо не пішла, бо двоє з номінантів сумнівалися через те, що організатором події виступала НСНЖУ. Пан Мокрик уточнив, що всі номінанти між собою обговорили це питання та вирішили не брати участі в цій події.

За поданням НСНЖУ журналістів мали нагородити громадською відзнакою «За професійну працю» (для журналістів та працівників ЗМІ). Натомість виконавча директорка ВТО «Орден» Анна Михайлова у коментарі «Детектору медіа» уточнила, що «За професійну працю» відзначають лише вчителів, а журналістів – «За професійність». За її словами, в «Укрінформі» 19 грудня вручили 16 відзнак, серед них відзнаки «За професійність» не було.

На питання, яким чином НСНЖУ пов’язане із ВТО «Орден» вона пояснила: «ВТО "Орден" – це виробниче творче об’єднання, яке виробляє відзнаки – метал, залізо. Що стосується Спілка незалежних журналістів, як і будь-якої спілки, вони можуть й мають право за своїм поданням нагородити відзнаками. Вони за них відповідають, вони відповідають за тих осіб, котрих вони представляють до нагородження, за їх професійність, моральні якості і за те, що вони роблять».

Фото: pero.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3331
Читайте також
03.03.2023 14:56
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
5 576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду