Активісти та медійники засудили рішення Зеленського запросити пропагандистські російські ЗМІ в Україну

Активісти та медійники засудили рішення Зеленського запросити пропагандистські російські ЗМІ в Україну

12 Грудня 2019
2943

Активісти та медійники засудили рішення Зеленського запросити пропагандистські російські ЗМІ в Україну

2943
Представники громадських організацій та незалежних медіа рішуче засудили заяву президента Володимира Зеленського в Парижі, у якій він запросив представників російських ЗМІ відвідати Україну.
Активісти та медійники засудили рішення Зеленського запросити пропагандистські російські ЗМІ в Україну
Активісти та медійники засудили рішення Зеленського запросити пропагандистські російські ЗМІ в Україну

Про це йдеться в заяві щодо візиту пропагандистського російського каналу «Звезда» в Україну, оприлюдненій 12 грудня на сайті Українського кризового медіацентру.

Повний текст заяви:

Ми, представники громадських організацій та незалежних ЗМІ, рішуче засуджуємо нещодавню заяву Президента В.Зеленського, у якій він запрошує представників державних пропагандистських російських ЗМІ відвідати Україну.

Внаслідок цього запрошення представники телеканалу «Звезда», відомого поширенням численних фейків та мови ненависті, приїхали сьогодні до Києва. Телеканал «Звезда» є інформаційним підрозділом Міністерства оборони країни-агресора, тому приїзд його журналістів є загрозою інформаційній безпеці нашої країни.

Останні кілька років ми працюємо на захист суверенітету України, спрямовуємо свої зусилля на протидію російській гібридній агресії та зміцнення інституційної спроможності нашої держави. Дозвіл на в’їзд журналістам російських державних  ЗМІ, що фінансуються та керуються керівництвом Російської Федерації,  великою мірою нівелює наші зусилля та досягнення українського суспільства у боротьбі з агресором.

Ми наполягаємо, що відвідування України російськими пропагандистами неминуче призведе до посилення інформаційної агресії, яка залишається одним з основних компонентів гібридної війни Кремля проти України.

Ми очікуємо, що у керівництва держави вистачить розуміння та політичної волі стати на захист інтересів України в питанні інформаційної безпеки.

Серед підписантів:

Український кризовий медіа-центр

StopFake

Інтерньюз-Україна

Euromaidan Press

Європейська правда

Media Development Foundation

Українська призма

Детектор медіа

Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Центр оборонних реформ

Рух Опору Капітуляції та Стратегічна Рада РОК

Центр глобалістики “Стратегія ХХІ”

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

Нагадаємо, 12 грудня знімальну групу телеканалу Міністерства оборони РФ «Звезда» пустили в Україну. Кореспондентка «Звезды» Діана Сіразі та оператор каналу Олександр Столєров прилетіли в Київ після запрошення українського президента Володимира Зеленського.

Як писав ДМ, під час брифінгу в Парижі за результатами «нормандського саміту» президент Володимир Зеленський запросив російських пропагандистів на лінію розмежування на Донбасі побачити на власні очі, що там відбувається. Зокрема, він сказав: «Ви приїдьте, я вам особисто покажу. Тільки, щоб реально. Не так, як ваші, є там товариш Соловйов (Володимир, російський пропагандист, – ДМ) – весело говорить в Москві, що відбувається – а я завжди кажу, а ви приїдьте прямо, що в нас відбувається, подивіться, походіть ніжками, ручками, "глазкамі". Нічого страшного, я думаю, туфлі Brioni, чи що там, не запачкає людина».

Головна редакторка МІА «Россия сегодня» і телеканалу RT Маргарита Симоньян у своєму Telegram повідомила, що Володимир Зеленський нібито запросив кореспондента RT Іллю Петренка разом з іншими журналістами до Києва. За її словами, це запрошення вже прийняли.

10 грудня російський пропагандист, ведучий телеканалу «Росія 1» Володимир Соловйов у відповідь на запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати Донбас, запропонував йому приїхати в окупований Донецьк. Він також запропонував зробити інтерв'ю з Володимиром Зеленським.

Прессекретарка Служба безпеки України Олена Гітлянська повідомила, що СБУ готова в будь-який момент затримати і вислати знімальну групу телеканалу «Звезда», якщо вони порушать українські закони. За її словами, кореспондентка «Звезды» Діана Сіразі та оператор каналу Олександр Столєров в’їхали в Україну як звичайні громадяни та не повідомляли, що є журналістами. Державна прикордонна служба України підтвердила, що вищевказані громадяни РФ перетинали кордон як звичайні іноземці. У ДПСУ уточнили, що не отримували від інших правоохоронних органів жодних доручень про обмеження на в’їзд щодо цих громадян.

Фото: скріншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2943
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Джонни Д.
1595 дн. тому
Как-будто в Интернете информационной агрессии не происходит...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду