У ЄС вважають «помилковим» рішення прем’єра Мальти відтермінувати відставку

У ЄС вважають «помилковим» рішення прем’єра Мальти відтермінувати відставку

4 Грудня 2019
1287

У ЄС вважають «помилковим» рішення прем’єра Мальти відтермінувати відставку

1287
Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат 3 грудня зустрічався із представниками Європейського парламенту. Зустріч проходила на тлі протестів у Мальті через вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції.
У ЄС вважають «помилковим» рішення прем’єра Мальти відтермінувати відставку
У ЄС вважають «помилковим» рішення прем’єра Мальти відтермінувати відставку

Про це пише Times of Malta.

Нідерландська депутатка Європарламенту Софі Велд, яка очолює слідчу місію Європейського парламенту в Мальті, висловила стурбованість через ситуації в країні. Вона уточнила, що їй важко зрозуміти, «наскільки надійний його (Джозефа Муската, – ДМ) кабінет і чи можна його підтримувати». Пані Велд тричі наголосила на тому, що дії уряду Муската «підривають "довіру" між Мальтою та ЄС».

«Я вважаю, що всі визнають, у тому числі і сам прем'єр-міністр, що він допустив серйозні промахи, і я б сказала, що залишатися довше, ніж потрібно, є черговим помилковим рішенням», – заявила вона, передає The Guardian.

Софі Велд офіційно не закликала прем’єра Мальти подати негайно у відставку, проте «вона сказала, що саме він повинен зробити це оголошення».

Крім того, комісар ЄС Віра Журова попередила міністра юстиції Мальти Оуена Бонніці, що ЄС не допустить жодного політичного втручання в розслідування вбивства журналістки.

Нагадаємо, Джозеф Мускат оголосив, що 12 січня піде у відставку з посади лідера Лейбористської партії, а пізніше – з поста прем'єр-міністра Мальти. Він оголосив про свої плани на тлі протестів через вбивство журналістки Дафни Каруани Галіції.

Як писав ДМ, 53-річна Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня 2017 року. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади на основі «Панамського архіву».

Організація PEN International, яка об’єднує письменників, редакторів, перекладачів та журналістів, вважає, що для розслідування вбивства журналістки має бути зроблено більше.

У 2018 році журналістці присудили антикорупційну нагороду від Transparency International – Anti Corruption Award.

У травні 2019-го Рада Європи закликала Мальту провести незалежне розслідування щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції.

Незабаром після її вбивства на Мальті затримали трьох підозрюваних, їм висунули офіційні звинувачення. Проте замовників злочину досі не встановили.

21 вересня 2019 року прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат призначив суддю у відставці Емерітуса Майкла Малліа провести незалежне громадське розслідування вбивства журналістки.

20 листопада 2019 року поліція затримала бізнесмена, власника компанії 17 Black Йоргена Фенека в рамках кримінального провадження щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції. Через його свідчення у Мальті заарештували колишнього главу апарату уряду

На фото Софі Велд

Фото: Jonathan Borg / Times of Malta

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1287
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду