Денісова закликала Україну визначитися зі статусом Віталія Марківа

Денісова закликала Україну визначитися зі статусом Віталія Марківа

4 Грудня 2019
2091

Денісова закликала Україну визначитися зі статусом Віталія Марківа

2091
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала засудженого в Італії до 24 років в'язниці нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили в причетності до вбивства на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі.
Денісова закликала Україну визначитися зі статусом Віталія Марківа
Денісова закликала Україну визначитися зі статусом Віталія Марківа

Про це вона повідомила 3 грудня на своїй сторінці в Facebook.

Людмила Денісова також закликала державні органи України визначитися зі статусом Віталія Марківа.

«Прошу українську діаспору, італійців та італійські ЗМІ, що небайдужі до долі учасника Революції Гідності та бойових дій на Сході України, до максимального розголосу та розповсюдження неупередженої інформації щодо обставин загибелі Андреа Роккеллі. Звертаюся до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Council of Europe Commissioner for Human Rights та міжнародної спільноти тримати на контролі цю резонансну справу», – написала вона.

За її словами, Віталія Марківа утримують у міланській виправній колонії «Опера», де відбувають покарання особи, які скоїли особливо тяжкі злочини.

«Під час спілкування Віталій наголосив, що для нього ця зустріч була найочікуваніша та надзвичайно важлива. Ми детально обговорили обставини справи, за якою італійській суд визнав винним громадянина України у вбивстві італійського журналіста», – розповіла пані Денісова.

Крім того, вона вказала, що справа ґрунтується на показах єдиного свідка – французького журналіста, водночас жодних експертиз слідством проведено не було.

Омбудсмен також розповіла, що в офіційних документах справи італійська сторона зазначає про перебування Віталія Марківа в складі парамілітарних структур. На її думку, обвинувальним вироком у цій справі «Національну гвардію України буде визнано тимчасовим формуванням, дії якого були незаконними, що надалі використовуватиметься РФ».

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав від 6 липня 2018 року. 18 січня 2019 Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера. 15 березня 2019 у суді міста Павії відбувся перехресний допит підсудного.

17 травня 2019 голова МВС Арсен Аваков заявив, що до суду над Марківим в якості доказу надіслали фейкового листа. Прокурор просив для Марківа 17 років в`язниці.

12 липня 2019-го суд Італії визнав українського військового Віталія Марківа  винним у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.

11 жовтня суд присяжних міста Павії оприлюднив мотиваційну частину вироку українському солдату. Присяжні вважають, що Віталій Марків начебто активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

Вони зазначили, що обвинувачуваний 24 травня 2014 року був на горі Карачун, зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику Zeus Ceramica і мав гарний візуальний контроль залізниці, біля якої у рову загинули італієць-фотограф Андреа Роккеллі і росіянин Андрій Миронов.

Україна 20 листопада 2019 року подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія) від 12 липня 2019 року, яким військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа було визнано винним. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Фото: Людмила Денісова / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2091
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду