У Саудівській Аравії затримали сім журналістів та блогерів

У Саудівській Аравії затримали сім журналістів та блогерів

27 Листопада 2019
1031
27 Листопада 2019
11:49

У Саудівській Аравії затримали сім журналістів та блогерів

1031
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила нову хвилю арештів у Саудівській Аравії, яка може свідчити про те, що режим рухається в іншому напрямку від заявленого прагнення домогтися більшої відкритості.
У Саудівській Аравії затримали сім журналістів та блогерів
У Саудівській Аравії затримали сім журналістів та блогерів

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF).

За інформацією неурядової організації ALQST, у Саудівській Аравії з 16 по 21 листопада затримали дев’ять осіб, сім з яких – журналісти та блогери. Серед затриманих – журналістка інтернет-журналу Al-Asr Зана Аль-Шахрі (Zana Al-Shahri); журналістка щотижневика Al-Watan Маха Аль-Рафіді (Maha Al-Rafidi); блогер та журналіст тижневика Al-Riyadh Бадер Аль-Рашед (Bader Al-Rashed); журналіст, який пише для багатьох ЗМІ, та ведучий подкаста в інтернет-ЗМІ Thmanyah Ваад Аль-Мухая (Waad Al-Muhaya); журналіст Абдулазіз Аль-Гієс (Abdulaziz Al-Hies) та два блогери на онлайн-платформі Rwaq – Мусаб Фауд (Musab Fuad) та Фауд Аль-Фархан (Fuad Al-Farhan).

«Кілька з цих журналістів писали про чутливі теми, такі як гідність людини в Саудівській Аравії, релігійний консерватизм та прогрес у напрямку реформ. Інші критикували громадські дебати та вказували на підтримку ув'язнених совісті», – йдеться в повідомленні.

На думку керівниці бюро з питань Близького Сходу RSF Сабріни Беннуй, «нова хвиля арештів надсилає дуже поганий сигнал щодо свободи преси і показує, що саудівська влада переходить від поганого до гіршого».

За даними RSF, загальна кількість ув'язнених журналістів та блогерів становить щонайменше 39 осіб. Попередня хвиля арештів була в квітні, тоді було затримано шість журналістів.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі покинув будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати і притягнути їх до відповідальності, проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

Згодом наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман заявив, що він несе відповідальність за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, бо «це сталося під його наглядом». Проте він уточнив, що вбивство нібито сталося без його відома. 

 Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1031
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду