Бородянський: Ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду

Бородянський: Ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду

25 Листопада 2019
1544
25 Листопада 2019
11:40

Бородянський: Ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду

1544
Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський вважає, що Україні необхідна система захисту національних інтересів в інформаційній сфері та в інших сферах, бо загрози від Росії виходять як ззовні, так і зсередини, зокрема, через медіа пов’язані з РФ.
Бородянський: Ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду
Бородянський: Ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду

Про це він сказав в інтерв’ю «Українській правді».

«Якщо говорити про те, звідки виходить основна загроза, так – від Російської Федерації. Як вона виходить (чи зсередини країни, чи тільки ззовні) – вона є і там, і там. Вона на різних шарах суспільства», – розповів Володимир Бородянський.

Він обговорював із президентом України Володимиром Зеленськими питання щодо захисту інформаційного простору, проте «ні слова не було про критику на адресу уряду або Зеленського, або ще когось».

Пан Бородянський вказав, що «залишається прихильником критичного ставлення до влади», зокрема, і з боку медіа. «Але є ЗМІ, які ставлять собі за мету не розбудову демократичного суспільства, а переслідують у своїх матеріалах подекуди якісь економічні або політичні інтереси. І от тут є конфлікт», – додав він.

Міністр наразі не знає, як це визначити. «Є дуже тонка грань між критикою, свободою слова і захистом інформаційного поля від дезінформації. Ми повинні її провести. Зрозуміло, що ми не захистимось від всіх варіантів маніпуляцій і дезінформації, але ми повинні закрити 90% таких зловживань», – повідомив він.

Крім того, Володимир Бородянський  прокоментував ініціативу про адміністративну чи кримінальну відповідальність за поширення маніпуляції чи дезінформації: «Сьогодні поки ми дискутуємо про дезінформацію, як треба це регулювати, ми додискутувалися до того, що нам необхідно захищати правду. Тобто ми можемо ще скільки завгодно проводити дискусій, але все менше і менше ми можемо знайти правду і інформацію, яка не ставить собі за мету якось змінити нашу поведінку або наш вибір, яка надає для людини всі аспекти тієї чи іншої події. Тому змінився час, сильно змінився».

Нагадаємо, 6 листопада міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський сказав, що вважає, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску. За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації. Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. При цьому він зауважив, що потрібно зберігати баланс між захистом інформаційного простору і захистом свободи слова.

13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. Пропонується ввести за рахунок медіа страхування життя і здоров’я журналістів від ризиків, пов’язаних з професійною діяльністю.

15 листопада в «Укрінформі» міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією». Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут


Фото: Українській правді

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1544
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
СЛАВА
1585 дн. тому
Хто буде визначати "правду"? Так розумію, що буде створено міністерство правди? Чи це буде департамент в опі? Вкид про "стандарти новин" не був випадковим. Нас готують до унормованої "правди". А як повинно бути: хочете перемагати іноземну пропаганду - будьте сильнішими та популярнішими за неї! А як реально буде у "правдо-стандартизаторів": будь-яку ахранітєльную систему буде (обов'язково буде!) розвернуто проти політичних опонентів, а не іноземного ворога. Бо тому ворогу ви можете тільки солі на хвіст насипати - він однаково буде впливати на маси через інтернет. У вас є "вихід" у боротьбі за "правду" - ще й інтернет закрити. Думаю, що це вам не під силу, а тому займетеся ви тільки переслідуванням внутрішніх опонентів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду