«Схеми» подали апеляцію на рішення суду, яким ДБР надано доступ до даних журналістів

«Схеми» подали апеляцію на рішення суду, яким ДБР надано доступ до даних журналістів

24 Жовтня 2019
2060

«Схеми» подали апеляцію на рішення суду, яким ДБР надано доступ до даних журналістів

2060
Представники журналістів проєкту «Схеми: корупція в деталях» подали апеляційну скаргу на рішення суду, яким слідчим Державного бюро розслідувань було надано доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми. Розгляд апеляції відбудеться 25 жовтня о 9:30 в Апеляційному суді Києва.
«Схеми» подали апеляцію на рішення суду, яким ДБР надано доступ до даних журналістів
«Схеми» подали апеляцію на рішення суду, яким ДБР надано доступ до даних журналістів

Про це 24 жовтня повідомила головний редактор програми Наталка Седлецька на своїй сторінці в Facebook.

«Не виключаємо, що правоохоронці навмисно придумали підстави для здобуття собі права на проведення обшуків в редакції. Тому для захисту від такого втручання в роботу ЗМІ ми з адвокатами подали апеляцію на ухвалу Печерського суду. Попри те, що в ухвалі сказано, що вона не підлягає оскарженню – торік ми з адвокатами створили прецедент – і довели, що у випадках порушення судом права людини у неї має бути право на оскарження», – розповіла вона.

Крім того, за словами адвокатів «Схем» Людмили Панкратової і Віри Крат, хоча в документі вказано, що він не підлягає оскарженню, юристи звернулися до суду з вимогою скасувати таку ухвалу, оскільки вона надає доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю журналістських джерел, передає «Радіо Свобода».

«Журналісти розраховують на судовий контроль за дотримання прав, свобод та інтересів. Особливо, якщо імовірне втручання стосується права на свободу слова та захист джерел інформації журналістів. Нагадаю, що це не перший випадок, коли адвокатам доводиться захищати права журналістів на захист джерел інформації», – додала пані Панкратова.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і каналу «UA:Перший»). Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях», своєю чергою, вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. «Схеми» додали, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, очевидно, не має стосунку до суті кримінальної справи, та несе ризики розкриття журналістських джерел.

Державне бюро розслідувань запевнило, що «ніколи не збирали та не [будуть] збирати конфіденційні дані про журналістів», включаючи джерела отримання інформації журналістами. Також ДБР не збирається проводити обшуки. ДБР пояснило, що слідчі затребують у «Радіо Свобода» дані, які стосуватимуться виключно матеріалів програми «Схеми: корупція в деталях» – «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка», які допоможуть у розслідуванні кримінального провадження щодо імовірного незаконного переправлення через державний кордон колишнього президента України, інших службових осіб.

Як псиав ДМ, розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») припустили, президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Управління державної охорони (УДО) засекретило інформацію щодо того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня.

У ДБР 6 серпня повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводять за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа». Імені колишнього президента в повідомленні не вказано, проте «Радіо Свобода» стало відомо, що йдеться про Петра Порошенка. Справа стосується його відпочинку на Мальдівах у січні 2018 року, про який писали журналісти програми «Схеми» у своєму розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка» за авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької. 

Фото: Наталка Седлецька / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2060
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду