Енн МакEлвой, The Economist: Аналітику та журналістські розслідування не замінити соцмережами

Енн МакEлвой, The Economist: Аналітику та журналістські розслідування не замінити соцмережами

5 Жовтня 2019
2158

Енн МакEлвой, The Economist: Аналітику та журналістські розслідування не замінити соцмережами

2158
The Economist веде сторінки в різних соцмережах, зокрема й активно постить сторіс в Instagram. Це допомагає залучити різні аудиторії, каже британська редакторка.
Енн МакEлвой, The Economist: Аналітику та журналістські розслідування не замінити соцмережами
Енн МакEлвой, The Economist: Аналітику та журналістські розслідування не замінити соцмережами

Енн МакEлвой (Anne McElvoy) — старша редакторка The Economist, відома економічна журналістка, яка починала свою кар'єру як міжнародна репортерка. Нещодавно вона відвідала Україну, щоб узяти участь в Українському фінансовому форумі ICU. На запрошення Центру вдосконалення економічної журналістики Київської школи економіки пан МакЕлвой провела відкриту зустріч із українськими журналістами. «Детектор медіа» занотував її виступ.

Мій шлях у журналістиці почався з вивчення німецької філософії у коледжі в Оксфорді. Тоді поїхала навчатися до Берліна, де продовжила вивчати німецьку літературу.

У 1988 році я почала працювати із The Times. Тоді багато писала про СРСР, Москву, перебудову, Михайла Горбачова тощо. Висвітлювала також події у Східній Німеччині, а згодом — писала про об'єднання Німеччини, Балкани та Росію. Далі були 90-ті, перша чеченська війна у 1994-1996 роках.

У ті часи я працювала закордонною кореспонденткою та оглядачкою міжнародних новин. Тобто, так вийшло, що я багато спостерігала за країнами, які переживають перехідний період. І за тим, наскільки важливим є розвиток економіки для них у такий нелегкий період.

Я також працювала у Daily Telegraph, у лондонському виданні Evening Standard. А вже тоді — потрапила до The Economist. Загалом уже майже 20 років я висвітлюю, зокрема, і події в Росії, і стосунки Росії з Україною також.

В Україні я спостерігаю таке: тут є багато людей, які хочуть, аби суспільство змінювалося. І це — добре. Крім того, Україна — країна відкрита до всього нового, відкрита до кооперації та інтеграції, у цьому плані безвіз — правильний крок.

Зараз, окрім того, що я працюю у The Economist, я також працюю на BBC — веду програму Night Waves про мистецтва та ідеї, регулярно беру участь у програмах на радіо BBC 4 Moral Maze та BBC 2 Review Show.

Журналісти мають експериментувати з форматами, адже сьогодні — ера мультимедіа. Не варто обмежуватися текстом, потрібно пробувати подкасти, відео. Аудиторія — різна, є люди, які краще сприймають інформацію на слух, тому для них аудіоформат буде справжнім подарунком.

Так, я знаю, що зараз багато обговорюють майбутнє журналістики як професії. Чи потрібні будуть журналісти в майбутньому, якщо буде штучний інтелект, чи матимемо ми потребу в новинарях, якщо сьогодні новини продукуємо ми самі — все, що відбувається, можна побачити в режимі онлайн у соціальних мережах і без допомоги журналістів. Усе це так. Той же Дональд Трамп намагається спілкуватися із суспільством напряму, через Twitter, а не даючи ексклюзивні коментарі медіа. Але я вважаю, що, попри все це, ніщо не зможе замінити якісну аналітику та журналістські розслідування. Це не замінити соцмережами.

Усі ми живемо в інформаційних бульбашках. Кожен — у своїй. Це стало можливим завдяки соцмережам. Ми створили собі персональний світ, де всі мають таку ж саму думку, як і ми самі, де всі погоджуються з нами, не ставлять незручних запитань та не суперечать нашій думці. Насправді ж треба хоча б іноді виходити зі своєї бульбашки, вступати в дискусії з іншими людьми, які мають протилежну точку зору, втягувати людей в обговорення — тільки так ми триматимемо зв'язок із реальністю.

Журналісти не мають забувати про фактчекінг. Проте й тут у всіх є свої особливості. Ті, хто працює з текстом, можуть провести фактчекінг потім, після самої бесіди з людиною, під час або після написання тексту. Мають змогу уточнити деталі у когось іще, подумати, як краще написати. Ті ж, хто працює з мовниками, на радіо або телебаченні, веде прямі ефіри, приймає гостей у студії, такої змоги не мають. Тому не треба боятися ставити гостям, спікерам уточнюючі запитання, здійснювати фактчекінг на місці, під час бесіди.

The Economist веде сторінки в різних соцмережах, зокрема, ми є в Instagram, де активно постимо сторіс. Це додаткова перевага по залученню різної аудиторії — хтось обирає читати нас, хтось — дивитися.

Фандрейзинг — хороший спосіб розширити аудиторію вашого видання та привернути до нього увагу. Це спосіб для тих, хто не хоче працювати в провладних медіа чи в ЗМІ, які належать політикам, олігархам, провладним особам або структурам. Ви створюєте якісний продукт, заявляєте про себе, кажете, що можете й готові працювати чесно, незаангажовано та відкрито, створювати нейтральний контент, але для цього вам потрібна фінансова допомога. Це може спрацювати. Адже в багатьох країнах ЗМІ нерідко використовуються людьми з грошима та впливом для своїх інтересів.

Фото: Центр удосконалення економічної журналістики Київської школи економіки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2158
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду