Викладачі журналістики почали навчатися прав людини

Викладачі журналістики почали навчатися прав людини

1 Жовтня 2019
1529

Викладачі журналістики почали навчатися прав людини

1529
Із 26 по 28 вересня відбулася перша сесія другої Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики. Одне з головних завдань Академії – запропонувати нову модель журналістики на цінностях прав людини.
Викладачі журналістики почали навчатися прав людини
Викладачі журналістики почали навчатися прав людини

Про це повідомляє Центр прав людини Zmina.

Ініціатори Академії – Центр прав людини Zmina, Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, Програма розвитку ООН. Перша Академія була ініційована у 2017 році, її результатом стала Магістерська програма з правозахисної журналістики в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка (офіційна), а понад 2300 студентів-журналістів навчалися прав людини у своїх університетах.

Цього разу слухачами Академії стали 26 викладачів із 18 університетів з усієї України. Академія триватиме до квітня 2020-го та передбачатиме чотири сесії, присвячені різним правозахисним темам.

«Ми не прагнемо всіх наших академіків зробити “правозахисними журналістами”. Але нам важливо показати, наскільки права людини актуальні в журналістиці в будь-якій сфері – і в соціальній, і в політичній, і в спортивній», – зазначив освітній координатор Академії, доцент Інституту журналістики Костянтин Шендеровський.

На першій сесії викладачі вже розглянули сучасну концепцію прав людини, актуальність змін журналістської освіти в Україні, дискутували щодо прав та обов’язків журналістів, знайомилися з міжнародними та національними механізмами захисту прав людини та ін.

«Наш новий набір в Академію засвідчив неабиякий інтерес викладачів з різних регіонів України в навчанні правам людини. Наші учасники хочуть не просто знати, а й також щось змінювати – від навчальних програм у своєму виші до більш глобальних тем у своїй громаді. Запитань від наших академіків було чимало. Дуже сподіваємося, що на частину з них ми надали відповідь», – зазначила координаторка Академії Ірина Виртосу.

Тренінги та лекції слухачам Академії проводили голова правління Zmina Тетяна Печончик, міжнародний тренер Андрій Юров, професор, директор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Різун, медіаюрист Платформи прав людини Олександр Бурмагін, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, члени Комісії з журналістської етики Світлана Остапа та Оксана Романюк.

«ЗМІ все ще залишаються в рейтингу найвпливовіших, коли йдеться про захист прав людини», – зауважила голова правління Zmina Тетяна Печончик з посиланням на всеукраїнське дослідження «Що українці знають і думають про права людини». Саме тому в медіа велика відповідальність формувати правосвідоме суспільство через якісну інформацію, наголосила пані Печончик.

Нагадаємо, слухачами першої Академії з прав людини для викладачів і викладачок журналістики у 2017 році стали 24 викладачі з 20 університетів України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду