Ведуча ATR планує оскаржити в ЄСПЛ провадження, яке проти неї порушили в Криму

Ведуча ATR планує оскаржити в ЄСПЛ провадження, яке проти неї порушили в Криму

5 Серпня 2019
1140

Ведуча ATR планує оскаржити в ЄСПЛ провадження, яке проти неї порушили в Криму

1140
Ведуча кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова в Європейському суді з прав людини планує оскаржити кримінальне провадження про нібито «участь у незаконному збройному формуванні», яке проти неї порушила підконтрольні окупаційній владі органи в анексованому Криму.
Ведуча ATR планує оскаржити в ЄСПЛ провадження, яке проти неї порушили в Криму
Ведуча ATR планує оскаржити в ЄСПЛ провадження, яке проти неї порушили в Криму

Про це 4 серпня вона повідомила в коментарі «Крим.Реалії».

Гульсум Халілова розповіла, що цією справою займатиметься її адвокат Еміль Курбедінов. Вони разом подаватимуть скаргу в ЄСПЛ. Вона наголосила, що вважаю цю справу «політично мотивованою».

«Треба ж оголосити, що кримські татари беруть участь в якихось бандформуваннями, треба ж сфальсифікувати більше кримінальних справ щодо корінного народу Криму, який проявляє свою громадянську проукраїнську позицію. Я не вступала ні в які батальйони, я працювала польовим журналістом», – додала журналістка.

Крім того, Гульсум Халілова прокоментувала рішення окупаційних органів Криму оголосити її в міжнародний розшук: «Я не ховаюся, я тут працюю, мене всі бачать в ефірі телеканалу. Це смішно, як я можу це пояснити? Усі ми знаємо, що після переформатування громадянської блокади Криму, її лідер оголосив про формування батальйону Номана Челебіджихана. Я, з початку громадянської блокади, з 20 вересня 2015 року та до 1 січня 2016 року (дати формування батальйону), працювала там польовим журналістом. Я щодня виходила з прямими ефірами, сюжетами і розповідала, що відбувається в рамках блокади Криму. Я виключно виконувала свої журналістські обов'язки. Але, мабуть, вони вирішили, що треба тиснути на свободу слова».

Нагадаємо, у анексованому Криму проти ведучої кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової підконтрольні окупаційній владі органи порушили кримінальне провадження через нібито «участь у незаконному збройному формуванні».

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що «Київський районний суд» окупованого Сімферополя 12 липня заочно заарештував Гульсум Халілову на два місяці. Журналістку не повідомили ні про відкриття так званої справи, ні про рішення так званого суду. Натомість адвокат, якого їй призначили, подав апеляційну скаргу. Підконтрольний РФ «Верховний суд Криму» 1 серпня не задовольнив апеляцію.

Пан Курбедінов заявив, що в справі немає жодного документа, який підтверджує, що ведучу варто заарештувати. За його словами, сторона обвинувачення вважає, що вона переховується від слідства. Натомість адвокат вказав, що Гульсум Халілова є публічною особою, яка «не від кого не переховується, вона працює в Києві».

Міністерство інформполітики України заявило, що категорично засуджує переслідування журналістів в анексованому Криму та закликає міжнародні інституції і журналістські організації дати належну оцінку діям РФ щодо Гульсум Халілової.

2 серпня журналістка подала заяву про незаконне порушення відносно неї кримінальної справи окупаційними органами влади в Криму. За заявою журналістки прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності). Гульсум Халілову визнано потерпілою.
Фото: Крим.Реалії 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
21.01.2020 13:04
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду