Суд розгляне питання про відвід судді в справі Майдану, де однією з постраждалих є журналістка

Суд розгляне питання про відвід судді в справі Майдану, де однією з постраждалих є журналістка

18 Липня 2019
1506

Суд розгляне питання про відвід судді в справі Майдану, де однією з постраждалих є журналістка

1506
Шевченківський районний суд Києва 19 липня об 11:30 розгляне заяву про відвід судді Андрія Трубнікова в справі заступника командира ПМОП «Беркут» Руслана Марчука, у якій однією з постраждалих виступає журналістка Марія Лебедєва.
Суд розгляне питання про відвід судді в справі Майдану, де однією з постраждалих є журналістка
Суд розгляне питання про відвід судді в справі Майдану, де однією з постраждалих є журналістка

Про це «Детектору медіа» повідомила Марія Лебедєва.

Руслан Марчук зараз працює командиром взводу Національної поліції Києва. Його обвинувачують  у перевищенні влади та службових повноважень, умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста та незаконному перешкоджанні організації та проведенню зборів, мітингів, виконанні явно злочинного наказу.

Адвокат обвинуваченого Володимир Смєхнов 10 липня подав заяву про відвід судді через відмову в задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до документів (службове розслідування) у іншому кримінальному провадженню, яке знаходиться на стадії досудового розслідування.

«Як мінімум це затягування розгляду до наступної дати – 20 серпня о 15:00. А в разі задоволення заяви про відвід справу почнуть розглядати спочатку», – зауважила Марія Лебедєва.  

Вона додала, що захист протягом усього розгляду справи намагається затягнути процес. Зокрема, адвокат ставив під питання, що посвідчення журналістки є дійсним, і що пані Лебедєва дійсно журналіст. Захист також вимагав надати журналістське посвідчення з мотивацією, що воно може зникнути до наступного засідання. Адвокат потерпілої Євгенія Закревська, своєю чергою, розцінила це як образу, адже потерпіла відповідально ставиться до процесу і ходить на засідання.

За даними слідства, 30 листопада 2014 року Руслан Марчук разом із невстановленими слідством працівниками ПМОП «Беркут» підійшов до пані Лебедєвої і вимагав припинити відеозапис, далі «схопив її за руку, у якій був мобільний телефон і намагався вибити його, потім почав сильно штовхати її, а також вдарив її ногою в стегно».

«Перед тим, як почати виконувати свої обов’язки, журналіст повинен продемонструвати своє посвідчення, сказати вголос, що здійснюватиме свої обов’язки. На відео видно, що саме це я і зробила. В одній руці у мене було посвідчення, в іншій я тримала телефон і знімала відео», – розповіла журналістка.

За її словами, слухання цієї справи триває з вересня 2017 року.

«Це єдина справа зі справ Майдану, доведена до суду, де потерпілим є журналіст під час подій на Майдані, та де є ідентифіковано обвинуваченого в цьому злочині (напад на журналіста під час подій на Майдані). Тобто, напади були і на інших, але у суді лише одна така справа із обвинуваченим», – уточнила вона.

Загалом у справі шість потерпілих, один з яких помер у грудні 2018 року – Дмитро Фортунатов, журналіст та активіст. Він був ключовим свідком і автором фото, які допомогли впізнати нападника. Його встигли допитати. Наразі в рамках справи не допитано останнього свідка – Сергія Мельниченка. Його мали допитати 10 липня, проте допит не відбувся через заяву захисту про відвід судді.

Розгляд заяви про відвід судді відбудеться в Шевченківському районному суді Києва (вул. Дегтярівська, 31-А) 19 липня об 11:30.

Нагадаємо, у лютому 2017 року ГПУ повідомила, що в листопаді 2013 року під час протестних подій в Києві на Майдані співробітники підрозділу «Беркут» свідомо били журналістів з метою не дозволити їм фото- та відеофіксацію подій. Генпрокуратура збирає дані про постраждалих журналістів на Майдані та потребує фото- і відеодоказів побиття співробітників ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду