Комітет свободи слова відправив на доопрацювання про опублікування офіційних документів органів влади

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання про опублікування офіційних документів органів влади

21 Червня 2019
977

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання про опублікування офіційних документів органів влади

977
Законопроект пропонував низці органів державної влади та органам місцевого самоврядування дозволити публікувати офіційні документи у друкованих ЗМІ, які не відносяться до офіційних друкованих видань.
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання про опублікування офіційних документів органів влади
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання про опублікування офіційних документів органів влади

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 19 червня 2019 року вирішили відправити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи законопроект № 10241 про внесення змін до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» щодо опублікування офіційних документів органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Законопроект пропонував ст.22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» викласти у такій редакції:

Стаття 22. «Закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, рішення та висновки Конституційного Суду України, постанови Верховного Суду України, нормативно-правові акти вищих спеціалізованих судів, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів із спеціальним статусом публікуються в офіційних друкованих виданнях.

Офіційні документи, зазначені в частині першій цієї статті, можуть бути опубліковані в інших друкованих засобах масової інформації лише після їх офіційного опублікування.

Нормативно-правові акти інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування публікуються у друкованих засобах масової інформації, визначених ними, на засадах, передбачених договором, укладеним між такими органами та редакціями друкованих засобів масової інформації».

Ухвалення цього закону, на думку автора – народного депутата Сергія Шахова, дозволило б органам державної влади, крім тих, що визначені законом,  та органам місцевого самоврядування публікувати офіційні документи у друкованих ЗМІ, які не відносяться до офіційних друкованих видань, що знизило б витрати відповідних бюджетів, дозволило своєчасно їх публікувати з метою доведення до відома населення.

Нагадаємо, з першого січня 2019 набули чинності зміни до статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», внесені Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Зміни до Закону внесено у зв’язку з реформуванням починаючи з першого січня 2016 друкованих ЗМІ, їх редакцій, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. 2 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила не роздержавлювати газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Засідання 19 червня 2019 року було присвячене попередньому розгляду Комітетом окремих законопроектів; на обговорення було також винесено остаточний текст роз’яснення норм чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Юрія Артеменка і призначенням членом Національної ради Володимира Горковенка.

Зокрема, було розглянуто проект Закону (реєстраційний № 10241 від 23 квітня 2019 року), що став приводом для обміну думками щодо стану законодавчого регулювання у сфері висвітлення діяльності зазначених органів загалом.

Внесений народним депутатом України Сергієм Шаховим законопроект, головним з розгляду якого є Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, спрямовано на надання можливості органам державної влади та органам місцевого самоврядування публікувати нормативно-правові акти в друкованих засобах масової інформації, визначених цими органами, крім тих органів, які зобов’язані публікувати свої офіційні документи в офіційних друкованих виданнях, визначених статтею 1 зазначеного Закону. З цією метою пропонується прийняти нову редакцію його статті 22.

З огляду на фрагментарність запропонованих змін, взявши до уваги висловлені парламентаріями думки та висновок Головного науково-експертного управління, Комітет рекомендував парламенту за наслідками розгляду в першому читанні відправити законопроект № 10241 на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Відбувся також розгляд внесеного народним депутатом України Сергієм Капліним проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за рекламу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (реєстраційний № 10336 від 28 травня 2019 року), головним з розгляду якого визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Метою запропонованих змін є боротьба з рекламою наркотичних засобів, психотропних речовини або їх аналогів через запровадження кримінальної відповідальність для осіб, які займаються такою рекламою, в тому числі – шляхом розміщення у громадських місцях, на фасадах будинків чи деінде написів щодо інтернет-сайтів, номерів телефонів продавців небезпечної продукції. Винних у подібних злочинах пропонується карати позбавленням волі на строк від п’яти до семи років, а при рецидивах – від семи до десяти років.

Після аналізу запропонованих змін в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, парламентарії вирішили направити профільному Комітетові висновок з пропозицію рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні зазначений законопроект відхилити.

Потім Комітет повернувся до започаткованого на попередньому засіданні розгляду звернення першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк щодо надання роз’яснення норм чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Юрія Артеменка і призначенням членом Національної ради Володимира Горковенка. Після обговорення допрацьований упродовж минулих двох тижнів текст роз’яснення було вирішено затвердити з урахуванням змін і доповнень, запропонованих народними депутатами України - членами Комітету.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
977
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду