Верховна Рада ухвалила закон про мову

Верховна Рада ухвалила закон про мову

25 Квітня 2019
5335

Верховна Рада ухвалила закон про мову

5335
Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів.
Верховна Рада ухвалила закон про мову
Верховна Рада ухвалила закон про мову

Загалом до другого читання законопроекту 5670-д було подано 2082 правки. Останні правки до документу підтримали 270 народних депутатів.

Жодного голосу за закон не дала фракція «Опозиційний блок», два депутати з групи «Партія "Відродження"» (Василь Гуляєв та Антон Кіссе) та п’ять позафракційних депутатів, а саме: Юрій Бойко, Євген Мураєв, Сергій Льовочкін, Сергій Дунаєв та Юлій Іоффе.

Перед голосуванням депутатам показали п’ятихвилинний фільм, у якому громадські діячі, письменники та активісти закликали підтримати закон. Після голосування у Раді звучав гімн України. 

Крім того, спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що чинний президент Петро Порошенко пообіцяв підписати закон.

Документ розглядали близько двох місяців. 

Нагадаємо, 24 квітня Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності на своєму засіданні  фіналізував текст законопроекту № 5670-д до другого читання.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Законопроект урегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка.

2 жовтня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової запропонував, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

28 лютого 2019 року Верховна Рада розпочала розгляд у другому читані законопроекту про мову, до якого було подано понад 2 тисячі поправок.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) закликає парламент підтримати законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в цілому в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом Верховної Ради питань культури і духовності.

Фото: focus.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5335
Читайте також
04.06.2019 16:45
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
7 041
27.04.2019 11:00
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
3 128
26.04.2019 15:30
Володимир Рихліцький
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду