Польський Центр моніторингу свободи преси вимагає звільнити з полону Асєєва

Польський Центр моніторингу свободи преси вимагає звільнити з полону Асєєва

26 Березня 2019
916
26 Березня 2019
20:00

Польський Центр моніторингу свободи преси вимагає звільнити з полону Асєєва

916
Польський Центр моніторингу свободи преси (орган Спілки журналістів Польщі, CMWP SDP) виступив із заявою, в якй вимагає звільнити українського журналіста Станіслава Асєєва, який з 2017 року перебуває в полоні бойовиків у Донецьку.
Польський Центр моніторингу свободи преси вимагає звільнити з полону Асєєва
Польський Центр моніторингу свободи преси вимагає звільнити з полону Асєєва

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«CMWP SDP нагадує, що свобода і незалежність журналістів є основним елементом дотримання принципу свободи слова в суспільстві. Це право включає свободу поглядів і отримання та поширення інформації й ідей без втручання державних органів і незалежно від державних кордонів», – йдеться в заяві.

В організації нагадують, що Асєєва утримують в незаконній в’язниці, а представникам міжнародних організацій відмовляють у доступі до нього. Журналіст не може відправляти та отримувати листи або телефонувати.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві» для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду