«Сьогодні», «Страна.ua» та «1+1» отримали дружні попередження від Комісії з журналістської етики

«Сьогодні», «Страна.ua» та «1+1» отримали дружні попередження від Комісії з журналістської етики

25 Березня 2019
3024
25 Березня 2019
15:10

«Сьогодні», «Страна.ua» та «1+1» отримали дружні попередження від Комісії з журналістської етики

3024
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) виявила порушення у висвітленні виборів виданнями «Сьогодні», «Страна.ua» та каналом «1+1» і оголосила їм дружні попередження.
«Сьогодні», «Страна.ua» та «1+1» отримали дружні попередження від Комісії з журналістської етики
«Сьогодні», «Страна.ua» та «1+1» отримали дружні попередження від Комісії з журналістської етики

Про це йдеться в прес-релізі КЖЕ.

Комісія з журналістської етики в рамках моніторингу висвітлення у ЗМІ виборів Президента України проаналізувала публікацію сайту «Сьогодні» «Кондитерська корпорація збудувала житло для військовоcлужбовців» від 31 січня 2019 року. 

У матеріалі йдеться про те, що компанія Roshen збудувала та передала Головному квартирно-експлуатаційному управлінню ЗСУ двоповерховий будинок для сімей військовослужбовців, яких передислокували із Криму у 2014 році, та про те, що аналогічні приміщення корпорація планує збудувати цього року в Вінницькій області.

На думку членів КЖЕ, публікація спрямована на підвищення обізнаності читачів із благодійною діяльністю корпорації Roshen, подібне позитивне висвітлення забезпечує підтримку соціального рейтингу та впізнаваності компанії, тобто рекламує її. Враховуючи, що діяльність корпорації асоціюється з чинним Президентом та кандидатом на виборах Петром Порошенком, подібна публікація може сприяти підвищенню підтримки цього кандидата. Таким чином, інтернет-видання допустило неналежне маркування рекламного матеріалу, що суперечить статті 7 Кодексу етики українського журналіста, - йдеться в рішення КЖЕ.

Ще одне рішення стосується публікації сайту «Сьогодні» «Україна обирає президента: головне за 25 січня» від 25 січня 2019 року, де міститься інформація про те, що Юлія Тимошенко є лідеркою соціологічних рейтингів, одна не вказані джерела та дата соцопитування, що може свідчити про ознаки порушення статей 6 (зазначення джерела інформації) та 11 (інформування про соцопитування). 

КЖЕ також проаналізувала публікацію інтернет-видання «Страна.ua» «Осталось на шпагат сесть перед избирателями». В сети обсуждают фото Тимошенко в образе Волочковой» від 14 січня 2019 року, присвячену реакції користувачів соцмережі на світлину, яку кандидатка в Президенти Юлія Тимошенко виклала на сторінці у Фейсбук.

Комісія зазначає, що стаття, яка складається виключно з суб’єктивних тверджень та коментарів не відповідає жанру «новини» і її публікація у відповідному розділі на сайті порушує статтю 6 Кодексу етики українського журналіста, яка визначає, що повага до права громадськості на об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. 

Крім того, на думку КЖЕ, зазначена публікація привертає увагу не до професійних якостей чи політичної діяльності Юлії Тимошенко, а акцентує увагу виключно на її зовнішньому вигляді та зачісці, що підтримує стереотипне ставлення до жінок в політиці. 

Четверте рішення Комісія винесла щодо сюжету новин телеканалу «1+1» «ЦВК зареєструвала Зеленського кандидатом в президенти України» від 30 січня 2019 року, де йшлося тільки про Володимира Зеленського, хоча того ж дня ЦВК зареєструвало ще двох кандидатів у президенти - Ігоря Смєшка та Інну Богословську. Це може свідчити про порушення статті 6 Кодексу етики українського журналіста (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події), - йдеться в рішенні.

По всіх чотирьох випадках винесено дружні попередження. 

Рішення КЖЕ опубліковані тут, тут, тут і тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду