Кабмін схвалив указ про продовження виплати стипендій дітям загиблих в АТО журналістів

Кабмін схвалив указ про продовження виплати стипендій дітям загиблих в АТО журналістів

14 Березня 2019
1565
14 Березня 2019
18:40

Кабмін схвалив указ про продовження виплати стипендій дітям загиблих в АТО журналістів

1565
Стипендії Президента України надалі отримуватимуть донька журналіста Віктора Петровича Гурняка - Юстиніана, 2012 року народження, та донька журналіста Олександра Юрійовича Чернікова - Олена, 2014 року народження.
Кабмін схвалив указ про продовження виплати стипендій дітям загиблих в АТО журналістів
Кабмін схвалив указ про продовження виплати стипендій дітям загиблих в АТО журналістів

Про це повідомляє прес-служба Держкометелерадіо.

Відповідний проект Указу Президента України «Про призначення стипендій дітям журналістів, які загинули у зв’язку з виконанням професійних обов’язків» Кабінет Міністрів України схвалив на засіданні 13 березня.

Журналіст Віктор Гурняк загинув 19 жовтня 2014 року під мінометним обстрілом, коли він вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов'яносербського району Луганської області. Його було посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня. Правозахисна ініціатива «Євромайдан SOS» проголосила Віктора Гурняка лауреатом у номінації «Людина світла». Він отримав звання «Почесний громадянин міста Тернопіль» (2015), а також нагороджений посмертно орденом «Народний Герой України».

Олександр Черніков загинув 22 січня 2015 року в бою під Донецьким аеропортом під час виконання бойового завдання. Він був бійцем 9-ї роти 3-го батальйону 25-ї окремої аеромобільної бригади. До війни працював журналістом у телепрограмі «Губернські хроніки» на 9 телеканалі Дніпра. Олександра Чернікова посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня. У Дніпрі на честь загиблого журналіста назвали вулицю (колишня вул. Красночечелівська), а в національному університеті імені Олеся Гончара, де навчався Олександр Черніков, відкрито меморіальну дошку.

Нагадаємо, що згідно з Указом Президента України № 428/2002 «Питання соціального захисту дітей журналістів, які загинули (померли) або яким встановлено інвалідність у зв’язку з виконанням професійних обов’язків» стипендії призначаються і виплачуються дітям до 18 років, а дітям-інвалідам - до 23 років. У разі, коли діти навчаються за денною формою у навчальних закладах, стипендії виплачуються до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років.

Стипендії призначає Президент України за поданням Кабінету Міністрів України. Пропозиції щодо призначення стипендій подаються до Кабінету Міністрів України Державним комітетом телебачення і радіомовлення разом із НСЖУ або з громадськими організаціями журналістів. Стипендія призначається строком на один рік і виплачується щомісяця у розмірі 1,5 прожиткового мінімуму на одну особу, встановленому законом.

Як повідомляв «Детектор медіа», у листопаді 2018 року виплата президентських стипендій була подовжена дітям загиблих журналістів В’ячеслава Веремія і Дмитра Лабуткіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду