Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів

Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів

14 Березня 2019
2040
14 Березня 2019
15:30

Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів

2040
Висвітлюючи протест лікарів, журналісти опублікували відео з камер спостереження у львівській мерії, на якому жінка справляє малу нужду, а також вказали її ім’я, прізвище та посаду.
Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів
Львівські видання зганьбили учасницю протестів стоматологів

12 березня львівське видання Zaxid.net опублікувало матеріал під назвою «Львівська лікарка справила нужду у графин зі столу президії міськради», посилаючись на матеріал російськомовного видання «Без табу», яке оприлюднило відео інциденту з камер спостереження в міськраді.

Мова йде про протест працівників комунальних стоматологічних поліклінік, які в ніч з 6 на 7 березня залишилися у великій сесійній залі Львівської міськради, оскільки вимагали, щоб було розглянуто питання про виплату їм заборгованої заробітної плати та переведення клінік у статус комунальних підприємств. У порядок денний питання винесено не було, а лікарям пообіцяли, що наступного дня до сесійної зали їх не пустять – тож вони залишилися на ніч у міськраді на знак протесту. І після цього в мережі з’явилося відео з камер спостереження, на якому зафіксовано одну з учасниць протесту в доволі пікантній ситуації.

Матеріали, присвячені цій історії опублікували в тому числі такі видання як Politeka, Vgorode.ua, «Конкурент», «Львівські», «Варіанти», Іnfofakt, «Форпост» й інші львівські медіа. Новина про інцидент з’явилася і на сайті Оbozrevatel.

Видання не просто вважали за необхідне висвітлити таку ситуацію, а ще й, порушивши етичні журналістські норми, вказали в матеріалах ім’я, прізвище та посаду людини, зафіксованої на відео. При цьому видання не попіклувалися про те, щоб у матеріалі були коментарі лікарів, які перебували тієї ночі в сесійній залі міськради і могли б пояснити, чи було надано їм доступ до вбиральні. Натомість, у виданні Zaxid.net, наприклад, яке підхопило новину про інцидент одним з найперших, процитували керівницю прес-служби міськради Христину Процак, яка запевнила, що туалети в ратуші на ніч не закривають.

Виданню «Львівська мануфактура новин» вдалося взяти коментар в працівника 3-ї стоматологічної поліклініки Юрія Казмірчука, який був серед протестувальників. «Муніципали провокували нас весь час, – пояснив події тієї доби лікар. – Спочатку, коли стало погано одній із жінок, вимкнули світло у великій залі. Ми самі надавали їй допомогу. Тільки з приїздом поліції світло включили. Потім попередили нас, що в туалет пускати не будуть. Або як впустять, то звідти вже не випустять. Під супроводом поліціянтів ходили до вбиральні. А потім поліція поїхала. До туалету був вихід тільки через малу сесійну залу. Але нам сказали, що там зачинено, ключів ніхто не має. У людей просто не було іншого виходу. Повірте, я особисто знаю жінку, яка на відео, вона надто інтелігентна і вихована. Просто в такі рамки ввели нас муніципали».

Опоненти мера Львова вже намагаються ініціювати флешмоб у соцмережах, засуджуючи дії співробітників міськради, які злили відео з камер спостереження, та медіа, які його поширили.

У виданні Zaxid.net обурення громадськості щодо порушення журналістської етики в матеріалі на сайті, очевидно, не розуміють. Один з редакторів видання Ярослав Іваночко на його сторінці у Твіттері вдався до жарту: «Короткий висновок нинішнього дня: Сцяти в графин в публічному місці можна, а писати про це новину – ні».

Радіостанція «Люкс ФМ» теж висвітлила цю новину з усіма деталями, на що звернув увагу керівник Центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отар Довженко.

До речі, радіостанція, інтернет-видання Zaxid.net і сайт «Без табу», який злив відео з камер спостереження, входять до одного медіахолдингу ТРК «Люкс», який належить дружині мера Львова Катерині Кіт-Садовій. У цій ситуації це може бути важливим нюансом, оскільки стоматологи, які вдалися до протесту, висували претензії й до самого мера міста. На цю деталь звернула увагу в тому числі членкиня Комісії з журналістської етики Оксана Романюк, яка назвала цей випадок «ганьбою для всього [журналістського] цеху».

Членкиня комісії журналістської етики Світлана Остапа вбачає в ситуації крім морального аспекту ще й порушення статті 10 Кодексу журналістської етики про збалансованість (у матеріалі немає коментарів самих учасників протестів у міськраді).

«Детектор медіа» звернувся по коментар до головного редактора видання Олега Ониська. «Мені не здається, що матеріал є втручанням у приватне життя людини, — прокоментував ситуацію головред. — Адже це була публічна акція в публічному місці. Чому ми вказали ім’я та прізвище — тому що це публічна особа. Ви ж зараз не будете в матеріалі вказувати, що поспілкувалися з одним з редакторів одного з видань... Ні, ви називатимете моє ім’я та посаду — бо ж такі вимоги до публікацій».

На питання про те, чому в матеріалі не було подано коментарів від учасників акції у міськраді, які б з іншого боку пояснювали, чому лікарка була змушена чинити саме так, головний редактор видання відзначив, що журналісти не тільки звернулися по коментар до прес-служби міськради, а й самостійно перевірили туалети в ратуші, адже розуміли, що така ситуація дійсно могла б бути, якби доступ до цих приміщень було обмежено. За інформацією колег Олега Ониська, вбиральні у міськраді неможливо закрити ззовні, тож доступ до них, на думку журналістів, однозначно був. Крім того, за словами головного редактора Zaxid.net, його колеги звернулися до міськради не тільки за коментарем, а й за доказами того, що доступ до вбиральні учасникам протесту ніхто не обмежував. Наразі, як зазначив Олег Онисько, прес-служба шукає докази, і, якщо вони будуть знайдені, матеріал про це з’явиться на сайті.

«А що, всі новини зараз несуть інформаційну цінність? – відреагував головний редактор Zaxid.net на питання щодо інформаційної цінності матеріалу про нічний інцидент. – Я цілком розумію неприємність цієї ситуації, при чому для всіх сторін, і для медіа в тому числі. Ми просто проінформували про випадок, який мав місце, достатньо курйозний випадок. І зробили це з належною етичністю, як мені здається. Ми не давали на сайті відео, як це зробили на інших ресурсах, тільки подали інформацію. Те, що це неприємна новина – то дійсно так. Але новини – це не завжди приємно».

Фото: соцмережі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду