РПР як Спілка планує нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства

РПР як Спілка планує нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства

7 Березня 2019
1708

РПР як Спілка планує нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства

1708
Реанімаційний пакет реформ (РПР) святкує п'яту річницю від дня створення та планує в майбутньому через трансформацію у спілку «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ» нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства.
РПР як Спілка планує нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства
РПР як Спілка планує нав'язувати владі порядок денний громадянського суспільства

Про це говорили члени РПР на  прес-конференції «5 років реформ: громадськість чи політики?», присвяченій п’ятій річниці створення РПР, що відбулася в прес-центрі «Інтерфакс-Україна» сьогодні, 7 березня.

На прес-конференції представники РПР відзвітували про результати п’ятирічної роботи коаліції та розповіли про майбутні плани. 

Зокрема, називали реформи, які було реалізовано в Україні останніми роками в тому числі завдяки зусиллям РПР. Серед таких: створення системи антикорупційних органів (АРМА, НАЗК, САП), запуск Суспільного мовлення, запровадження системи електронних конкурентних публічних закупівель ProZorro, розкриття інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи тощо (див. інфографіку).

Про те, як створювався РПР у 2017 році силами громадських організацій, розповіла співзасновниця організації, народний депутат України Ганна Гопко.

«Мета створення РПР – задавати порядок денний Парламенту і пропонувати свої пріоритети. Тоді одним із ключових питань була боротьба з корупцією, відкриття реєстрів нерухомості, відкриття інформації про прибутки та нерухомість тощо», – нагадала вона.

Ганна Гопко

Співголова Ради РПР, директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко зазначив, що п'ятирічне існування організації - саме по собі велика цінність для суспільства. 

«Революція досі залишається емоційним зв’язком спільної праці для тих людей, які об’єднані в РПР.  Те, що ми змогли зберегти коаліцію впродовж 5 років – це є цінністю апріорі», – сказав він.

 

Тарас Шевченко

Співзасновник РПР і голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В'ятрович найбільшою заслугою РПР назвав те, що він став трампліном в політику для багатьох людей.  

«Найбільше досягнення РПР у тому, що він став містком, через який у велику політику потрапили нові ідеї та нові люди. Українська політика у 2014 році вичерпала себе у кадровому та ідейному відношенні. РПР відіграв значну роль у перегрупуванні ресурсів громадянського суспільства до державних інституцій», – сказав він.

Володимир В'ятрович

Член Ради РПР, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова нагадала, що найближчим часом РПР набуде юридичного статусу та трансформується в Спілку. Оцінюючи результати роботи коаліції, вона ацентувала на необхідності запровадження судової реформи в Україні. 

«Ми досягли ще не всього. РПР є над чим працювати. Зокрема, нещодавно було розроблено аналітичний документ Дорожня карта реформ на 2019-2023 рр. Наше завдання у тому, щоб РПР і надалі об’єднував інтереси не лише окремих експертів, а й великих та малих громадських організацій. Якщо будуть нові виклики – нам треба ще більше гуртуватися, аби не втратити вже здобуте і просувати порядок денний коаліції», – додала Наталія Лигачова.

Нагадаємо, Реанімаційний Пакет Реформ збирається набути юридичного статусу – перетворитися на громадську спілку «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ». Таке рішення було ухвалено під час зборів членів організації 5 березня.

Фото: РПР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1708
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду