Фрилансерська депресія

Фрилансерська депресія

9 Лютого 2019
2970
9 Лютого 2019
11:00

Фрилансерська депресія

Євген Середа
Журналіст
2970
«Можливо, ми даремно б'ємося над правильним балансом “робота — особисте життя”. Схоже, кращих результатів можна досягти, інтегруючи одне в інше»
Фрилансерська депресія
Фрилансерська депресія

97 % українських журналістів-фрилансерів відчували ті чи інші симптоми, що можуть свідчити про депресію. Ще рік тому ця цифра становила 75 %. Такими є результати анонімного опитування українських журналістів-фрилансерів, проведеного британським фондом Rory Peck Trust спільно з Інститутом масової інформації в листопаді 2018 року.

Водночас кількість журналістів-фрилансерів, які хотіли б отримувати психологічну допомогу, через виклики, пов’язані з їхньою професійною діяльністю, зменшилася на 20 % (39 % у 2018 році порівняно із 59 % у 2017-му).

«Я б говорила про гострий стресовий розлад і емоційне вигорання. Причин кілька: це і триває війна, і робота в системі між молотом і ковадлом — що хочуть власники ЗМІ, що реально бачать журналісти, а також відсутність системної психологічної підтримки в організаціях, де працюють журналісти, і стигматизація психологічної допомоги», — прокоментувала ІМІ результати дослідження гештальт-терапевтка й волонтерка Психологічної кризової служби Тетяна Конрад.

Що є депресією

Про неї багато говорять і пишуть, але не завжди є розуміння, що це насправді. Депресія — серйозний розлад, клінічне захворювання. Це не нудьга, не хандра, не сум. Крім того, депресивний стан слід відрізняти від сезонного афективного синдрому — пригніченого стану, що виникає в людей, коли мало сонця (восени і взимку).

Депресія характеризується чіткими симптомами — її можна діагностувати тільки в тому випадку, коли сходяться всі ці ознаки. А саме:

1. Ангедонія, втрата здатності отримувати задоволення. Те, що раніше приносило насолоду, вже не радує. І не вибірково, а все.

2. Підвищена стомлюваність. Те, що раніше було легко, тепер дуже важко.

3. Знижений настрій. Завжди і всюди, незалежно від обставин.

4. Нав'язлива розумова тріада: «я жахливий», «світ жахливий», «майбутнє жахливе».

Трапляються ще й супутні симптоми — розлади харчування та сну. Вони можуть бути в той чи інший бік: безсоння або надлишок сну, небажання їсти або підвищений апетит (при цьому їжа здається позбавленою смаку).

Про депресивний розлад свідчить ситуація, коли вищеописаний набір симптомів спостерігається протягом двох-трьох тижнів. Але фіксувати захворювання можна й раніше, якщо патологічні ознаки з'явилися дуже різко і швидко.

Залежно від виразності депресія буває помірною, середньою та важкою. У гірших випадках вона може призводити до самогубства (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно близько 800 тисяч людей гинуть у результаті суїциду — другій за значущістю причини смерті серед людей віком 15–29 років).

Депресію не можна діагностувати самостійно. Слід звертатися до лікаря — психіатра або медичного психотерапевта. Цей розлад не лікується зусиллям волі або зовнішнім підбадьорюванням. Два основні види лікування — медикаментозне (антидепресанти, які мають бути прописані лікарем) і психотерапія.

Вільна ізоляція або залежна соціальність

Психолог Тетяна Конрад, говорячи про фактори, що сприяють депресії в журналістів-фрилансерів, звертає увагу на війну та на систему роботи між молотом і ковадлом. Але список причин може бути значно ширшим. Такі чинники можна розділити на психічні, економічні та соціальні.

Психічні — це хронічна втома, понаднормова праця, безсоння, викликані умовами фрилансу. Економічні — нестабільність доходу, відсутність правового захисту й виснажлива конкуренція. А також соціальна ізоляція — відчуження від інших людей і груп через скорочення контактів і взаємин.

Кореспондентка BBC Capital Маделін Дорі відмовилася на цілий місяць від очних контактів зі знайомими і друзями, щоби перевірити, як це позначиться на її роботі. Вона дійшла висновку, що життя, позбавлене розваг, дозволило їй краще зосереджуватися на особливо складних завданнях. Маделін навчилася знаходити задоволення в байдикуванні та насолоджуватися моментами самотності. Але позитивні ефекти самотнього способу життя, як-от більша ясність думки, поповнення ментальних ресурсів тощо, можуть втратити свою привабливість, коли ізоляція занадто затягується, зазначає Дорі.

«Можливо, ми даремно б'ємося над правильним балансом “робота — особисте життя”. Схоже, кращих результатів можна досягти, інтегруючи одне в інше», — пише вона.

Журналістка посилається на президента нью-йоркського Інституту родини і роботи Елен Галінські, яка виявила, що багатоцільові люди, які не фокусуються лише на одній сфері й мають інтереси в різних царинах, відчувають більше задоволення від життя.

«Якщо ви зосереджуєтеся на чомусь одному, існує небезпека, що все піде під укіс, коли ви зазнаєте невдачі в цій єдиній важливій для вас справі, — підкреслює Маделін. — А коли є й інші важливі речі — творчі інтереси, спорт, громадська активність, відносини з друзями, — ви, як правило, досягаєте в житті більшого».

Ілюстрація: Wallpaper Cave

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду