МЗС України висловило протест у зв'язку із арештом в Криму адвоката Еміля Курбедінова

МЗС України висловило протест у зв'язку із арештом в Криму адвоката Еміля Курбедінова

7 Грудня 2018
922

МЗС України висловило протест у зв'язку із арештом в Криму адвоката Еміля Курбедінова

922
7 грудня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя виніс рішення про 5 діб адміністративного арешту для кримського адвоката Еміля Курбедінова за «пропаганду або публічну демонстрацію атрибутики або символіки екстремістських організацій» у Facebook.
МЗС України висловило протест у зв'язку із арештом в Криму адвоката Еміля Курбедінова
МЗС України висловило протест у зв'язку із арештом в Криму адвоката Еміля Курбедінова

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з рішенням підконтрольного РФ суду Сімферополя засудити кримськотатарського активіста та адвоката Еміля Курбедінова до 5 діб адміністративного арешту. Відповідну заяву розміщено на сайті відомства.

«Звинувачення у "демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій", використане російським окупаційним "судом" для того, щоб відправити Еміля Курбедінова за ґрати, також має безпідставний та сфабрикований характер», - йдеться в заяві.

На думку МЗС, Росія намагається позбавити українських громадян – політичних в’язнів в РФ та на окупованих територіях права на захист шляхом залякувань та утисків тих, хто підтримує українських заручників Кремля та захищає їх у судах.

«Ми засуджуємо цю негідну практику і закликаємо Росію негайно її припинити. Росія повинна повністю виконати відповідні резолюції ГА ООН, прийняті в 2014, 2016, 2017 роках, а також рішення Міжнародного Суду щодо проміжних заходів у справі України проти РФ, ухвалене у 2017 році. Ми закликаємо міжнародну спільноту посилювати політико-дипломатичний та санкційний тиск на країну-агресора до моменту деокупації Криму та звільнення усіх незаконно утримуваних Росією українців», - зазначено в заяві міністерства.

Нагадаємо, Еміль Курбедінов є захисником українського журналіста Миколи Семени та одного з українських моряків, затриманого ФСБ в акваторії Азовського моря.

Курбедінова затримали в Криму 6 грудня 2018 року за «пропаганду або публічну демонстрацію атрибутики або символіки екстремістських організацій» у Facebook.

Зазначимо, що це другий арешт адвоката Курбедінова за пост в соцмережах. 26 січня 2017 року в Бахчисараї (Крим) співробітники ФСБ затримали адвоката кримського журналіста Миколи Семени Еміля Курбедінова, коли він їхав на обшук до активіста Сейрана Салієва для надання юридичної допомоги. Пізніше будинку та офісі адвоката пройшли обшуки.

Того ж дня Залізничний районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, визнав Еміля Курбедінова винним у поширенні екстремістських матеріалів, тобто в адміністративному порушенні за статтею 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації (Пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки) і заарештував на 10 діб. Приводом для цього стало те, що в 2013 році він зробив у соцмережі «ВКонтакте» перепост повідомлення про мітинг «Хізб ут-Тахрір» в Сімферополі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
922
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду