Невідомі розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста «Схем» Михайла Ткача

Невідомі розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста «Схем» Михайла Ткача

6 Жовтня 2018
2508

Невідомі розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста «Схем» Михайла Ткача

2508
За тиждень про листи із підробленої електронної адреси tkach.mixailo@ gmail.com повідомили десятки людей, серед яких пересічні громадяни, народні депутати, судді, політики та чиновники, Facebook-друзі Михайла Ткача та колеги журналіста.
Невідомі розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста «Схем» Михайла Ткача
Невідомі розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста «Схем» Михайла Ткача

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як зазначає редакція «Схем», невідомі створили електронну адресу з ім’ям, прізвищем та фото журналіста, а також використали у підписі логотип редакції «Радіо Свобода».

Текст листа, який розсилається, імітує запит на коментар. Редакція підкреслює, що в такій формі запити ніколи не розсилалися ані від імені «Схем», ані від імені авторів-розслідувачів програми. У листі також пропонується перейти за посиланням на сторонній сайт, який вимагає від користувача ввести пароль від електронної пошти.

Про фейкову розсилку редакція програми «Схеми» дізналася від самих користувачів, які почали масово повідомляти Михайлу Ткачу про підозрілі листи від його імені.

Редакція повідомляє, що не бачить очевидного зв’язку між тими, хто постраждав від фішингової атаки. Серед користувачів, які отримали шахрайські листи, є як політики з чиновниками, які ніколи не були фігурантами розслідувань програми «Схеми», так і герої матеріалів Михайла Ткача, зазначають у виданні. Фішинг з використаннями «цифрового двійника» у редакції розцінюють як шахрайство, одна з цілей якого – дискредитація журналіста в очах громадськості та паплюження його репутації.

Усі переслані користувачами фішингові листи редакція «Схем» направила для аналізу до глобальної служби внутрішньої інформаційної безпеки «Радіо Свобода». Також незалежне розслідування щодо організаторів та цілей фішингової атаки проводить українська «Лабораторія цифрової безпеки».

Експерти організації пояснюють, що зазвичай жертвами фішингу стають довірливі або недосвідчені користувачі інтернету. Однак, пояснили експерти, у даному випадку можна говорити про те, що жертвою є також і сам журналіст Михайло Ткач, ім'я якого використовують у шахрайських цілях.

«Одним із видів кіберзлочинів є спроби отримати доступ до важливої інформації, як-от пароль електронної пошти або банківські реквізити. Для цього можна пробувати встановлювати спеціальне програмне забезпечення на комп’ютери, зламувати облікові записи або шляхом обману змушувати надати цю інформацію – через подібні фішингові листи. В таких листах кіберзлочинці видають себе за іншу людину або сервіс, щоб у отримувача листа не виникало підозр. У даному випадку використовували репутацію відомого журналіста, який має суспільну довіру, як знаряддя для скоєння кіберзлочину», – пояснює директорка Лабораторії цифрової безпеки Ірина Чулівська.

«Схеми» закликають повідомляти про всі підрозділі листи від імені журналіста, обережно переходити за будь-якими посиланнями, що пропонуються у них, і не надавати ніякої персональної або конфіденційної інформації у разі, якщо зміст листа здається підозрілим.

«Лабораторія цифрової безпеки» звернулась в компанію Google, яка заблокувала фішинговий сайт у браузері Google Chrome, а також Google-акаунт кіберзлочинця. Також звернення із проханням закрити фішинговий сайт надіслали хостеру.

Нагадаємо, раніше Михайло Ткач повідомив, що 2 жовтня під час спроби записати коментар Юлії Тимошенко знімальній групі перешкоджали троє нардепів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2508
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду