Одному з причетних до вбивства Веремія винесли пом'якшений вирок

Одному з причетних до вбивства Веремія винесли пом'якшений вирок

4 Вересня 2018
1228

Одному з причетних до вбивства Веремія винесли пом'якшений вирок

1228
Сергію Чемесу, одному з обвинувачених у справі про викрадення, катування майданівців у 2014 році та причетному до справи загибелі журналіста «Вестей» В’ячеслава Веремія суд дав три роки ув'язнення
Одному з причетних до вбивства Веремія винесли пом'якшений вирок
Одному з причетних до вбивства Веремія винесли пом'якшений вирок

Про це повідомляє 5-й канал.

Чемесу інкримінують одразу три епізоди, які стосуються подій Революції Гідності. Це викрадення та катування одного з активістів, організація «тітушок», які протистояли майданівцям. А також причетність до справи загибелі журналіста В'ячеслава Веремія. За матеріалами слідства, як повідомляє 5-й канал, саме він збив журналіста з ніг і тримав, доки інші на чолі з Юрієм Крисіним били журналіста.

Сергій Чемес визнав свою провину за всіма епізодами, підписав угоду зі слідством та погодився на співпрацю, за що й отримав пом'якшений вирок.

«Він у ході досудового розслідування щиро розкаявся і щире каяття проявилося в активному сприянні слідству, в тому числі у викритті інших учасників подій, які інкримінують обвинуваченому», – повідомила прокурор відділу ГПУ Юлія Малашич.

Після оголошення змісту угоди, до Сергія Чемеса звернулися потерпілі – вдова та мати журналіста В'ячеслава Веремія.

«У вас троє дітей, і хоч ви зараз обмежені у спілкуванні з ними, але вони знають, що в них є тато. А в моєї дитини тата немає. Хочу, щоб ви все життя пам'ятали, як це важко і як це боляче усвідомлювати, що ваша помилка, я сподіваюся, ви теж її усвідомлюєте, яких втрат вона завдала іншим людям», – звернулася вдова Світлана Кирилаш.

Своєю чергою, Чемес попросив вибачення в рідних журналіста.

«Я повівся необдумано і жорстоко, я це розумію, але я не бажав таких наслідків. Я не міг такого передбачити. Я вас прошу – пробачте мені. Я не міг подумати, що може бути таке», – сказав Чемес.

Згідно з угодою, Сергій Чемес має бути засудженим до трьох років позбавлення волі.

Інший фігурант справи – Юрій Крисін – вини не визнає. Нагадаємо, що Юрій Крисін фігурує у справі про викрадення та катування майданівців у січні-лютому 2014 року. Раніше його також судили за вбивство журналіста В’ячеслава Веремія у 2014 році. 

Журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій був жорстоко побитий «тітушками» і отримав смертельне вогнепальне поранення в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року на перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської у Києві. В’ячеслав помер у лікарні швидкої допомоги. Одним із нападників, який бив журналіста, виявився 41-річний спортсмен Юрій Крисін.

У грудні 2017-го Шевченківський суд Києва дав йому 4 роки умовно. Після цього медійники та правозахисники виступили із заявою, у якій наполягали на повному та об’єктивному дослідженні справи Крисіна. 13 червня 2018 року Апеляційний суд скасував рішення Шевченківського суду, змінивши вирок на 5 років тюрми.

У справі про викрадення майданівців 16 липня Юрію Крисіну продовжили термін тримання під вартою до 13 вересня включно. Тим самим суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення.

Крисіну інкримінують 4 злочини, передбачені статтями 27 (підбурювання та пособництво у вчиненні злочину), 146 (незаконне позбавлення волі, викрадення людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї), 127 (катування з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості), 296 (хуліганство вчинене групою осіб), 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів, демонстрацій). Загалом Крисіну загрожує до 10 років позбавлення волі.

Новопризначена суддя за клопотанням захисту Крисіна має починати розгляд справи з початку – з підготовчого засідання. Його призначили на 12 вересня 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду