Оргкомітет мистецького фестивалю в Кропивницькому звинувачують в перешкоджанні журналістській діяльності (ДОПОВНЕНО)

Оргкомітет мистецького фестивалю в Кропивницькому звинувачують в перешкоджанні журналістській діяльності (ДОПОВНЕНО)

22 Серпня 2018
1611

Оргкомітет мистецького фестивалю в Кропивницькому звинувачують в перешкоджанні журналістській діяльності (ДОПОВНЕНО)

1611
Інформагенції з Кропивницького відмовили в акредитації на висвітлення Національного мистецького фестивалю «Кропивницький» без пояснення причин. Медійники вважають це порушенням їх прав та перешкоджанням журналістській діяльності. Оргкомітет заявив, що відмова стосувалася не акредитації
Оргкомітет мистецького фестивалю в Кропивницькому звинувачують в перешкоджанні журналістській діяльності (ДОПОВНЕНО)
Оргкомітет мистецького фестивалю в Кропивницькому звинувачують в перешкоджанні журналістській діяльності (ДОПОВНЕНО)

Про відмову в акредитації інформагенції «Центральноукраїнське бюро новин CBN» на висвітлення подій Національного мистецького фестивалю «Кропивницький» повідомив сайт агенції.

Шеф-редактор CBN Андрій Лисенко стверджує, що такі дії оргкомітету фестивалю є перешкоджанням їх журналістській діяльності. «Наша журналістка вчасно подала документи на акредитацію, але сьогодні в телефонній розмові мені сказали, що оргкомітет прийняв рішення нас не акредитовувати. Про це сказала Наталія Сарафанова, прес-секретар фестивалю. Це єдине ЗМІ, якому відмовили, ми вважаємо це перешкоджанням журналістській діяльності, оскільки відмовили просто без причини. Ми підготували офіційну заяву з цього приводу», - сказав Андрій Лисенко.

У заяві агенції закликала очільника Міністерства культури України Євгена Нищука невідкладно відреагувати на цю ситуацію.

Прес-секретар Національного мистецького фестивалю у Кропивницькому Наталія Сарафанова підтвердила, що оргкомітет фестивалю ухвалив рішення про відмову в акредитації інформагенції CBN. «Таке рішення прийняв оргкомітет фестивалю – це все, що я можу сказати. Наразі це все», - повідомила Сарафанова.

У коментарі сайту «Детектор медіа» в оргкомітеті повідомили, що відмова, про яку заявило ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» (CBN), стосувалась не акредитації ЗМІ, як такої, а відсутності можливості забезпечити представників даного ЗМІ запрошеннями на заходи в театрі та філармонії, де кількість можливих глядачів обмежується кількістю місць у залах. Доступ до більшої кількості фестивальних локацій жодним чином не обмежений і не вимагає окремої акредитації – можливість бути присутніми на них є в усіх бажаючих, в тому числі і в журналістів вищезазначеного видання (карта локацій додається).

«Згідно зі ст. 26 Закону України «Про інформацію» оргкомітет Національного мистецького фестивалю «Кропивницький» акредитує представників ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» до висвітлення заходу на ресурсі cbn.com.ua. На сьогодні до висвітлення заходів в театрі та філармонії зареєструвалося 37 журналістів», – йдеться у відповіді оргкомітету.

Крім того, організатори фестивалю наголосили на тому, що CBN не об’єктивно висвітлює інформацію щодо цього заходу. «Протягом кількох крайніх місяців на інтернет-сторінці cbn.com.ua було вилито чимало бруду на адресу оргкомітету та фестивалю загалом», – зазначили в оргкомітеті фестивалю, додавши, що видання не здійснило жодної спроби зв’язатися з організаторами чи прес-службою фестивалю для отримання більш детальної інформації про хід підготовки до заходу.

Медіаюрист Центру демократії і верховенства права Ігор Розкладай вважає, що в цьому випадку не йде мова про перешкоджання журналістській діяльності. «Стаття 26 Закону «Про інформацію» передбачає, що акредитація суб’єктом владних повноважень є механізмом створення сприятливих умов журналісту. А відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень. Фактично фестиваль можна тлумачити як захід Мінкульту, хоча тут слід більш детально вивчати установчі документи. Проте, заходи у філармонії і театрі не можна вважати відкритими, адже є система “умовного доступу” - запрошення. І, як видно з офіційного сайту, деяких запрошень уже немає в наявності. Якщо фестиваль не передбачає спеціальних заходів у цих приміщеннях, то визначати їх як відкриті навряд чи можливо, а відтак говорити про перешкоджання діяльності підстав немає», – сказав він у коментарі «Детектору медіа».

Довідково: Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» започатковано у 2017 році. Організатори фестивалю – Міністерство культури України. Ініціатором проведення мистецького заходу є народний депутат України Олександр Горбунов («Народний фронт»). Цьогоріч Національний мистецький фестиваль «Кропивницький» відбуватиметься вдруге - з 29 серпня по 2 вересня, на його проведення в держбюджеті передбачено 7,5 млн грн.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду