Убитих російських документалістів спочатку викрали і допитали - ЗМІ

Убитих російських документалістів спочатку викрали і допитали - ЗМІ

2 Серпня 2018
805

Убитих російських документалістів спочатку викрали і допитали - ЗМІ

805
Трьох російських документалістів, Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва і Кирила Радченка, які знімали в Центральноафриканській республіці фільм про ПВК «Вагнер», вбили повстанці одного з лідерів мусульманського угруповання «Селека» Нуреддіна Адама.
Убитих російських документалістів спочатку викрали і допитали - ЗМІ
Убитих російських документалістів спочатку викрали і допитали - ЗМІ

Про це повідомляє «Громадське радіо» з посиланням на видання Palmarescentrafrique.com, яке своєю чергою посилається на власні джерела.

Загін Нуреддіна Адама контролює околиці міста Декоа, що між містами Сібю і Кага-Бандоро, відзначає видання. Росіяни загинули саме між містами Декоа і Сібю.

Видання також опублікувало фотографію двох загиблих в кузові вантажівки. Головний редактор Центру управління розслідуваннями Андрій Коняхін підтвердив виданню The Bell, що на фото тіла Расторгуєва та Джемаля.

Як писав «Детектор медіа», у вівторок, 31 липня, стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За основною на учорашній день версією, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія (його вже допитала поліція).

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній активно діють в Центральноафриканській Республіці вже кілька місяців, зазначає «Радіо Свобода». За даними багатьох джерел, на чолі «африканського проекту» Москви стоїть петербурзький мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з фінансуванням «фабрики тролів» в Ольгині і так званої «ПВК Вагнера».

Як повідомляє «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова сказала журналістам, що російські дипломати виїхали на упізнання тіл. Прес-секретар власника «Центру управління розслідуваннями» Михайла Ходорковського Максим Дбар не зміг відповісти на питання «Медузи» про можливу допомогу сім'ям загиблих, пославшись на брак інформації. Сам Ходорковський заявив, що має намір «докласти зусиль до встановлення винних».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
805
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду