Перший заступник голови СБУ Демчина позиватиметься проти журналістів «Схем»

Перший заступник голови СБУ Демчина позиватиметься проти журналістів «Схем»

19 Липня 2018
1329

Перший заступник голови СБУ Демчина позиватиметься проти журналістів «Схем»

1329
Перший заступник голови Служби безпеки України – очільник Управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Павло Демчина подає позов до суду щодо захисту гідності, честі та ділової репутації проти журналістів програми «Схеми» (спільний проект «Радіо Свобода» і телеканалу UA:Перший).
Перший заступник голови СБУ Демчина позиватиметься проти журналістів «Схем»
Перший заступник голови СБУ Демчина позиватиметься проти журналістів «Схем»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що приводом для звернення до суду стало розслідування «Павло Демчина. «Вартовий корупції» в СБУ», опубліковане 31 травня 2018 року. У розслідуванні йшлося про впливового високопосадовця СБУ, який, перебуваючи під слідством, пішов на підвищення та обзавівся новим елітним майном.

У межах цього розслідування журналісти «Схем» також виявили, що родичі Павла Демчини, які проживають на Рівненщині, заселилися в маєтки, вартість яких неспівмірна з їхніми скромними доходами. Сам Демчина заперечив свою причетність до зведення двох елітних будинків у Рафалівці.

«Схемам» також вдалося встановити, що перший заступник голови СБУ у 2018 році придбав позашляховик Range Rover вартістю у майже всю свою річну зарплату. Хоча сам Павло Демчина в коментарі «Схемам» стверджував, що в нього була «задекларована достатня сума для того, щоб придбати цей автомобіль».

У ЗМІ 40-річного генерал-майора Демчину називають наближеним до соратника президента Ігоря Кононенка і «смотрящим» за СБУ від партії влади. В СБУ Павло Демчина очолює управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю – так зване управління «К». Цей підрозділ неодноразово згадувався у ЗМІ – коли силовики блокували експорт українських горіхів до Європи та чинили перешкоди в роботі трейдерів скрапленого газу – йдеться у розслідуванні «Павло Демчина. Вартовий корупції» в СБУ».

На третій робочий день після публікації матеріалу адвокат Павла Демчини Роман Александрук, згідно з вимогами Цивільного процесуального кодексу України (ч. 9 ст. 83 зобов’язує позивача заздалегідь, до подачі позову, розіслати докази учасникам справи – ред.) направив до відповідачів копії доказів за позовом.

Серед сторін вказані автор розслідування Валерія Єгошина, «Представництво Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, Інк. в Україні», ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналіст Дмитро Гнап.

За словами адвоката Павла Демчини, позов, з якого будуть зрозумілі суть претензій та позовні вимоги, буде переданий до суду «найближчим часом».

Журналісти «Схем», у свою чергу, «готові відповісти за кожний наведений у розслідуванні факт».

Як відомо, 10 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро України на підставі матеріалів журналістських розслідувань розпочало щодо Павла Демчини розслідування за фактом незаконного збагачення (за статтею 368-2 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, що з квітня по вересень 2017 року заступник голови СБУ Павло Демчина подав до суду 16 позовів проти медійників та громадських активістів щодо захисту честі та гідності або спростування інформації. Також у листопаді 2017 року він позивався проти ГО «Громадське ТБ» та інших ЗМІ. У своєму позові Павло Демчина вимагав спростування 30 тверджень щодо начебто непрозоро набутих статків та стрімкого кар’єрного зросту. Він вважає таку інформацію недостовірною.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду