За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт - Держкомтелерадіо

За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт - Держкомтелерадіо

11 Липня 2018
1186

За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт - Держкомтелерадіо

1186
Держкомтелерадіо завершив прийом творів на здобуття премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності в 2018 році. Всього на конкурс надійшло 25 творчих робіт, які змагатимуться за премію у 4 номінаціях.
За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт - Держкомтелерадіо
За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт - Держкомтелерадіо

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

Зазначається, що у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» комітет з премії обиратиме лауреата з 14 претендентів. Це автори публікацій, які вишли друком в центральних та регіональних газетах «Голос України», «Дзеркало тижня», «Часопис Донеччина», «Колос», «Прибузькі новини», «Перемога» тощо. Теми публікацій – від подій минулого (репресії під час колективізації, розстріляне відродження, депортація кримських татар) до сучасних подій російсько-української війни.

Також на здобуття премії у цій номінації подано публіцистичні книги, що вийшли у видавництві «Віват». Зокрема, збірка есеїв та щоденникових заміток про будні на передовій в АТО «Точка нуль» Артема Чеха, книга Катерини Щоткіної про патріарха української греко-католицької церкви «Любомир Гузар. Хочу бути людиною» та інші.

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» на здобуття премії надійшло 6 робіт. Це, зокрема, телевізійний фільм «Київ. Спадок у руїнах» Валерії Єгоршиної, журналіста-розслідувачки програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»), який розкриває історії десятків занедбаних історичних і культурних пам’яток Києва.

Також історії Києва присвячено дві подані роботи, що вийшли в ефірі телеканалу «Київ»: фільм з циклу «Київські історії» (автор і режисер Андрій Загоруйко) та один з випусків програми «Прогулянки містом» (автори – Олена Яструбенко, Вікторія Бордуліс, Лариса Суровська, Аліна Солодка).

Життю і творчості видатного політичного діяча і поета Олега Ольжича присвячено документально-художній фільм Петра Авраменка «Вогонь самопосвяти».

Інший поданий на здобуття премії фільм - «Школа №3» - встиг вже отримати один із призів на міжнародному фестивалі в Берліні. У ньому розповідається про дітей з невеликого міста Миколаївка на Донбасі, які разом з дорослими відбудовували свою пошкоджену від бойових дій школу.

Телевізійний фільм «Літак. Мрія. Висота» телепроекту «Бастіони» (автор - заслужений журналіст України Марина Тепленко-Дідик) розповідає про військового льотчика, Героя України Дмитра Майбороду, який загинув влітку 2014-го під час виконання військового завдання. Його літак було збито проросійськими терористами, але, завдячуючи пілотажній майстерності  Дмитра Майбороди і штурмана Дмитра Шкарбуна, військовим десантникам вдалося вижити, однак самі пілоти загинули.

Всього одна робота надійшла цього року на здобуття премії у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері»

Також на здобуття премії надійшло чотири наукові публікації, серед яких колективна монографія про державно-громадянську комунікацію, підручник про інформаційну безпеку України професора Львівського університету ім. І. Франка Василя Лизанчука, надрукована в збірнику «Курбасівські читання» стаття кандидата економічних наук Костянтина Солов’єнка «Митець – як соціальний актор», а також публічна лекція заступника директора з наукової роботи меморіального музею «Територія терору» Ігоря Дерев’яного «Державна політика прихованого антисемітизму в СРСР 1920-40-х р.р.»

З повним переліком робіт, поданих на здобуття премії імені І. Франка, можна ознайомитись на офіційному сайті Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що в 2017 році на здобуття премії надійшло 17 друкованих та аудіовізуальних робіт

Премія ім. Івана Франка заснована постановою Кабінету Міністрів України за пропозицією Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів у 2003 році. Вона присуджується щорічно напередодні дня народження Івана Франка 27 серпня. Премією відзначаються автори, чиї твори сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду