У Москві пройшли пікети на підтримку Сенцова та інших політв'язнів

У Москві пройшли пікети на підтримку Сенцова та інших політв'язнів

1 Липня 2018
1206

У Москві пройшли пікети на підтримку Сенцова та інших політв'язнів

1206
У столиці РФ учасники російської ініціативи «Стратегія-30» провели традиційну щомісячну акцію «День політзека».
У Москві пройшли пікети на підтримку Сенцова та інших політв'язнів
У Москві пройшли пікети на підтримку Сенцова та інших політв'язнів

Своїми одиночними пікетами активісти розповідають росіянам про справи політв'язнів, повідомляє «Крим.Реалії».

Цього разу ініціатори акції виступили на підтримку ув'язненого українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня, а також українського активіста Володимира Балуха, який голодує з 19 березня.

Також активісти виступили проти агресії Росії в Україні та Сирії.

«ФСБ все частіше бере в заручники дітей – українських, російських. Звинувачує їх у тероризмі, абсолютно не бентежачись. Доказів не потрібно. Починали з переслідування мусульман в окупованому Криму, тепер хапають і садять усіх підряд, навіть школярів. Вони чомусь впевнені, що залишаться безкарними. Ми впевнені, що так не буде. Свободу українським політв'язням списку Олега Сенцова! Свободу всім в'язням кремлівського гестапо! Військових злочинців Путіна і Асада, які знищують мирне населення Сирії під виглядом боротьби з ІДІЛ, чекає трибунал», – прокоментувала «Крим.Реалії» учасниця акції Віра Лаврешина.

У рамках акції «Стратегія-30» російські опозиційні активісти щомісяця 30 числа проводять «День політзека». Вони виходять на мирні пікети і акції з вимогами звільнення політв'язнів, припинення російської агресії щодо України, деокупації Криму.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

15 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який голодує понад місяць, «задовільний». За її словами, Сенцов «не втратив ваги».

22 червня адвокат Дмитро Дінзе повідомив українському омбудсмену про погіршення стану свого підзахисного: Сенцов майже не встає з ліжка, у нього, за словами лікарів, відмовляють рецептори. Також адвокат повідомляв, що у Сенцова проблеми із серцем та нирками.

20 червня Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що готовий подати прохання про помилування Олега Сенцова. Сам Сенцов заявив, що не писатиме прохання про помилування. 25 червня генсек Ради Європи офіційно попросив Путіна звільнити політв’язня Сенцова. У Кремлі заявили, що Олег Сенцов не може бути помилуваний на підставі офіційного прохання, яке надіслав генеральний секретар Ради Європи.

29 червня Дінзе повідомив, що стан Сенцова залишається стабільним.

Фото: Костянтин Тичина (Courtesy Photo)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1206
Читайте також
27.06.2018 19:18
Ірина Ромалійська
ЦЕНЗОР.НЕТ
4 186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду