У тимчасових правилах використання дронів немає жодних обмежень журналістській діяльності – Омелян

У тимчасових правилах використання дронів немає жодних обмежень журналістській діяльності – Омелян

19 Червня 2018
1109

У тимчасових правилах використання дронів немає жодних обмежень журналістській діяльності – Омелян

1109
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що тимчасові Правила Державної авіаційної служби щодо використання безпілотних літальних апаратів, які вступили в силу 1 червня 2018 року, не обмежують журналістську діяльність
У тимчасових правилах використання дронів немає жодних обмежень журналістській діяльності – Омелян
У тимчасових правилах використання дронів немає жодних обмежень журналістській діяльності – Омелян

Про це він сказав під час круглого столу міністерства та Державіаслужби.

На початку обговорення питання щодо порядку використання повітряного простору безпілотними літальними апаратами голова Державної авіаціної служби України Олександр Більчук зауважив, що безпілотники необхідно інтегрувати у вже існуючу систему використання повітряного простору.

«Ми повинні інформувати інших користувачів повітряного простору, що в даний момент в даному місці знаходиться повітряне судно… На сьогоднішній день ми вже маємо серію катастроф, коли повітряна служба має зіткнення з безпілотними літальними системами», – сказав він.

Присутній на круглому столі юрист, засновник юридичної компанія «Міллер»  Масі Найєм акцентував на правах журналістів, які використовують дрони в своїй роботі, в тому числі для розслідувань.

«Є велике прохання, щоб під час розробки цих правил враховувались інтереси журналістів, – сказав він. – СБУ дуже протистоїть цьому. І ці правила будуть вашими руками зманіпульовані для того, щоб заважати журналістській діяльності».

Міністр Омелян відповів, що тимчасові правила Державіаслужби «не обмежують журналістську діяльність».

«Зйомки приватного житла чиновників дозволяються, підтримуються і всіляко заохочуються, – сказав він. – Я сподіваюсь на те, що після сьогоднішнього засідання у нас буде чітке спільне роз’яснення, що немає жодних обмежень для журналістської діяльності. Все залишається в тому ж правовому полі, як і було».

Міністр також додав, що усі правила, які будуть впроваджені в подальшому, проходитимуть попереднє обговорення. 

«До кінця червня ми чекаємо пропозицій від усіх (присутніх на круглому столі – ДМ). Після цього Державіслужба опрацьовує всі пропозиції, зводить в єдину таблицю, і ми до середини липня знову зустрічаємося», – сказав він.

Нагадаємо, 15 червня «1+1 медіа» заявила, що нові Правила ускладнюю роботу редакцій, які використовують безпілотники для зйомок. Медіагрупа вважає, що їх необхідно корегувати.

Інститут масової інформації також повідомив, що на практиці новий Порядок «значною мірою унеможливлює використання дронів у журналістській діяльності».

В коментарі «Детектору медіа» медіаюрист «Платформи з прав людини» Олександр Бурмагін повідомив, що право журналіста на використання техніки гарантованато ст.25 Закону України «Про інформацію» і що нові тимчасові правила щодо використання дронів не розповсюджуються на журналістів.

Відео: Facebook Тарас Трояк

Фото: скріншот відео Тараса Трояка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду