Бабченко розповів про подробиці спецоперації, перебування в морзі та як дивився новини про себе

Бабченко розповів про подробиці спецоперації, перебування в морзі та як дивився новини про себе

31 Травня 2018
1245

Бабченко розповів про подробиці спецоперації, перебування в морзі та як дивився новини про себе

1245
Російський журналіст Аркадій Бабченко на прес-конференції у Києві підтвердив, що добровільно погодився взяти участь у спецоперації СБУ з інсценування власного убивства.
Бабченко розповів про подробиці спецоперації, перебування в морзі та як дивився новини про себе
Бабченко розповів про подробиці спецоперації, перебування в морзі та як дивився новини про себе

Про це повідомляє «BBC Україна».

«Я обрав варіант вижити», - заявив Бабченко у відповідь на запитання, чи не вважає він, що його участь у спецоперації могла підірвати довіру до ЗМІ.

«Це був мій вибір. Я міг не погодитися», - додав журналіст.

За його словами, представники спецслужб прийшли до нього місяць тому. Вони показали йому докази замаху, який на нього готували: фотографії з його паспорту та паспорту дружини, розшифровки розмов тощо.

«Мені сказали: пріоритет цієї операції - твоя безпека. Це було перше і основне завдання», - розповів Бабченко.

За словами журналіста, він погодився на участь у операції бо хотів, «щоб цих людей (організаторів, - ред.) взяли, і щоб були докази».

«Чи є в мене докази, що це не провокація СБУ? У мене немає таких доказів... Я повірив, ми це зробили», - сказав він.

Сама операція мала відбутися у п'ятницю, 1 червня, проте з «певних причин» її перенесли на вівторок, 29 травня.

«У вівторок, годині о 6 вечора, прийшов гример. Мою футболку до цього відвезли - вдягли на манекен і прострелили. У підсумку я вдягнув цю прострелену футболку. Упав. Кров була справжня - свиняча. Мене облили кров'ю, я набрав в рот крові і виплюнув, в ніздрі залили згустки свинячої крові», - розповів він.

Бабченко підтвердив, що його дружина знала про спецоперацію.

«Ми залишилися самі. Дружина подзвонила в поліцію, потім у швидку. «Беркут» приїхав моментально», - сказав він, подякувавши спецназу за швидке і професійне реагування - у спецназі про спецоперацію не знали.

«Приїхала швидка - легенда була така, що я все ще живий. Мене підняли на носилки, віднесли у швидку допомогу. Швидка була в курсі [спецоперації], бо лікар може відрізнити живу людину від неживої», - пояснив журналіст.

У лікарні лікарі провели заходи із «реанімації».

«Реанімація виявилася невдалою, і я помер», - розповів далі Бабченко.

«Лікар зафіксувала смерть. Приїхав судмедексперт. Потім вирішили, що все це краще закінчити в морзі. Привезли мене в морг. До того моменту я все лежав, як убитий, зображав жертву. І коли в морзі ворота за мною закрилися - то тут я вже воскрес», - зазначив він.

«Мене відвели в кімнату санітара. Я там зняв закривавлений одяг. Замерз, як собака, бо все це почалося о 6 годині, а в морг ми приїхали аж о 10 вечора», - розповів журналіст.

«Мені дали простирадло - я закутався в це простирадло. І, як Джавахарлал Неру, сидів у простирадлі і дивився новини про те, яким крутим хлопцем я, виявляється, був», - додав Бабченко.

Із моргу Аркадія Бабченка, за його словами, під охороною відвезли у безпечне місце. Як зазначив журналіст, спецоперація завершилася тільки о 5 ранку наступного дня.

Нагадаємо, 29 травня увечері стало відомо, що в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який жив і працював в Україні. Повідомлялося, що від отриманого поранення він помер у машині швидкої допомоги.

30 травня на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака стало відомо, що Аркадій Бабченко живий, а його нібито вбивство насправді було спецоперацією.

Президент України Петро Порошенко доручив надати родині журналіста Аркадія Бабченка цілодобову охорону. Президент заявив, що знав про спецоперацію СБУ.

Інститут масової інформації аналізуватиме оприлюднені Службою безпеки докази (СБУ) у справі замаху на вбивство у Києві журналіста Аркадія Бабченка.

Екс-високопосадовець Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер заявив, що після спецоперації Служби безпеки України щодо журналіста Аркадія Бабченка можливі наслідки.

Як стало відомо, підозрюваного в організації вбивства Бабченка захищає фірма адвоката Єфремова та Крисіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду