Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко

Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко

16 Травня 2018
1169

Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко

1169
Перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що стурбована заявою ОБСЄ з приводу обшуків в «РИА Новости Украина». Водночас, на її думку, зарубіжні партнери рідко роблять заяви з приводу порушення прав українських журналістів.
Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко
Реакція ОБСЄ на обшуки в «РИА Новости Украина» турбує – Ірина Геращенко

Про це Ірина Геращенко заявила у середу, 16 травня, на засіданні Ради, повідомляє «Укрінформ».

За висловом пані Геращенко, «РИА Новости Украина» - це «просто лігво пропаганди проти України».

«Я б хотіла звернутися до наших шановних колег з ОБСЄ, а також до тих творчих спілок України, які працюють в Україні, що, можливо, варто давати нашим колегам у Відні більше інформації про порушення прав журналістів, які відбуваються на окупованому Донбасі і в Криму. Ми дуже рідко, на жаль, чуємо заяви про долю журналіста Асєєва, якого вже рік утримують окупанти в тюрмі в Донецьку. Ми чомусь дуже мало чуємо слів підтримки від наших зарубіжних колег українському журналісту Роману Сущенку, якого безпідставно два роки утримують в російській в'язниці», - наголосила перша віце-спікерка.

За її словами, вона нещодавно звернулася до НСЖУ з проханням надати інформацію, чи веде Спілка моніторинг обстрілів, порушень прав людини журналістів на Донбасі.

«На жаль, такого моніторингу немає. Хочу подякувати колегам-журналістам, які надали мені певні факти того, коли журналісти потрапляли під обстріли, були поранені, порушувалися їхні права, їх захоплювали в полон бойовики», - сказала Ірина Геращенко.

Вона закликала українських журналістів ділитися інформацією про порушення прав колег на Донбасі, щоб Україна могла оперувати цими даними в міжнародних судах.

Як повідомляв «Детектор медіа», 15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу «рейду Служби безпеки України» до київських офісів російського державного інформаційного агентства «РИА Новости» і телеканалу RT, а також обшуків у домівках журналістів та їхніх «арештів». 

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що пан Дезір говорить про обшуки у двох офісах російських ЗМІ – «РИА Новости Украина» та Russia Today, тоді як насправді обшуки були лише в офісі «РИА Новости Украина».

«Звідки взялася інформація про обшук в офісі RT – незрозуміло, адже і офіційні джерела, і ЗМІ, писали тільки про РИА. Можливо, це пішло з твіту директриси РТ Маргаріти Сімоньян, яка написала про “наших обыскивают”, але напевно тут малось на увазі, що РИА і RT – в одному холдингу, “Россия Сегодня”», – пояснила пані Романюк.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1169
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду