Ви зерно чи рис? Поради для менеджерів, які працюють у креативній індустрії

Ви зерно чи рис? Поради для менеджерів, які працюють у креативній індустрії

26 Квітня 2018
1903

Ви зерно чи рис? Поради для менеджерів, які працюють у креативній індустрії

1903
Як працювати із топ-блогерами YouTube, що слід знати при роботі з алкогольними брендами та яка професія найзатребуваніша у Кремнієвій долині сьогодні — про що говорили на Getting Shit Done.
Ви зерно чи рис? Поради для менеджерів, які працюють у креативній індустрії
Ви зерно чи рис? Поради для менеджерів, які працюють у креативній індустрії

Конфренція Getting Shit Done, присвячена особливостям менеджменту у креативній індустрії, відбулася днями у Fedoriv Hub. Ми записали найцікавіші тези з виступів спікерок та поради, які допоможуть покращити професійні навички всім, хто працює в цій індустрії.

Юлія Захаренко, директорка у роботі з клієнтами, агентство Concert.ua:

— Я маю власну п’ятірку критеріїв успішного проекту.

Перший — чітко формулюйте ціль, до якої хочете йти. Ставте собі запитання: чого ви хочете? як до того йти? що для цього потрібно?

У нас бувають клієнти, в яких дуже погано продаються квитки на події. Тоді вони питають, що не так. Я завжди прошу їх назвати три основні причини, чому варто відвідати саме їхній концерт. Вони не можуть. Не можуть чітко пояснити своїй аудиторії ціль. Що б ти тут не робив, краще квитки не продаватимуться.

Другий — довіра до команди. Важливо, коли в команді є синегрія. Тоді загальний результат примножується. Важливо, коли у вас із іншими членами команди спільні цінності. У протилежному випадку все тільки зіпсується. Якщо покласти один солоний огірок у банку до свіжих, він зіпсує всю банку, адже вони різні. Важливо, коли в усіх учасників команди є внутрішня мотивація щось робити.

Третій — комунікація. Оберіть правильний інструмент для комунікації всередині компанії, для планування та занотовування. Не обмежуйтеся нотатками в телефоні чи блокноті. Наша компанія експериментувала п'ять років, перш ніж знайти те, з чим нам буде справді зручно працювати, — це програма Podio.

Четвертий — ставтеся із розумінням до клієнта і його потреб. На власному досвіді можу сказати, що найважчі мої клієнти, за проектами яких я не спала по кілька ночей, навчили мене більшого, ніж усі інші. Найтяжчий досвід робить вас сильнішими. Любіть своїх найтяжчих клієнтів. Моє найголовніше правило — любов і пристрасть. Це має бути в усьому, що ви робите.

П'ятий — оптимізація та автоматизація. Ваша робота буде ефективнішою, якщо ви максимально оптимізуєте процеси. Зробіть так, щоби більшість ваших завдань можна було виконати автоматично, а не вручну. Електронний підрахунок звітності, онлайн-банкінг, автоматичні відповіді на листи в пошті — це звільнить для вас чимало часу.

Інна Макотерська, операційна директорка та молодший партнер Aimbulance:

— Старі формати компаній вмирають. Сьогодні розвиваються нові тренди. Наприклад, шерингова економіка. Як приклад — компанії Uber або Airbnb, де людина робить щось своє спільним або дає комусь покористуватися.

Якось я прочитала про цікаве опитування, де людей питали щодо того, якими вони бачать корпорації майбутнього. Варіанти були поділені на кольори: наприклад, червоні корпорації, сині, зелені, жовті.

Так, червоні — це інноваційні, де все буде створюватися для користувача, а сині — такі, де люди працюватимуть, ніби роботи, та навіть матимуть права щось змінювати на законодавчому рівні.

«Ви зерно чи рис?» — питання, за яким визначається ваша модель поведінки в роботі. За аналогією до методів вирощування тієї чи іншої культури. Так, наприклад, рисова модель — це система кооперації, адже для вирощування рису потрібна вода й регулярний догляд, зерно ж треба просто посіяти — і все.

Сьогодні у трендах бути рисом — бути в кооперації з іншими професіоналами.

Аутсорсинг — новий тренд у роботі. Все більше людей співпрацюють із компаніями не як штатні працівники. Серед мінусів — ніколи не можна бути впевненим у результаті, адже не знаєш людини та не можеш її контролювати так, як штатного. Серед плюсів — багатий досвід, класні партнери, широта поглядів.

Є такий підхід до роботи, який називається голлівудським, бо знімаються голлівудські фільми. Команда просто збирається разом, робить щось спільне й розходиться — немає часу на зайві балачки, вони не обговорюють, чи подобаються одне одному, хтось навіть може бачити інших вперше і востаннє.

Хочу поділитися простою методологією для успішної роботи, яка складається тільки з трьох пунктів: зафіксуй, перевір, закріпи.

На першому етапі ви фіксуєте свої домовленості з клієнтом та проговорюєте ролі всіх учасників, обговорюєте цілі та стежите за тим, аби вони збігалися в усіх. Ролі можуть змінюватися, але обов'язково хтось у команді має бути фасилітатором, хтось — таким собі «адвокатом диявола» із конструктивною критикою.

На другому етапі ви перевіряєте все на трьох рівнях: міжособистісному, командному та на рівні середовища. Можна провести опитування, наприклад, анкетування, щоб дізнатися, як насправді учасники процесу ставляться до задуму та що хотіли би змінити.

На третьому ще раз закріплюєте все відповідно до виконаної роботи.

Вікторія Сливинська, керівниця агентства AIR:

— Моя специфіка — робота із топ-блогерами YouTube. Ми зводимо блогерів та бренди і домовляємося про рекламу. Блогери для брендів — це свого роду медіа для бренду. Важливо враховувати особистість блогера, його аудиторію, контент і тематику, з якою він працює, а також усі канали присутності блогера в інтернеті: Інстаграм, Фейсбук, Твіттер та інші соцмережі.

Блогери — це довіра глядачів, природна комунікація, залученість глядачів, а також результат, який можна виміряти. Ось головні причини, чому варто працювати із блогерами.

Що може піти не так, коли ви працюєте із топ-блогерами? Все.

Це й людський фактор — людина може захворіти, з'являються якісь особисті обставини тощо, а також недобросовісна поведінка. У нас є власний чорний список блогерів, із якими ми би не радили співпрацювати.

Якщо бажаєте співпрацювати з блогерами, пам’ятайте, що це варіант для довготривалої співпраці — відеоконтент лежатиме в мережі роками. У випадку, якщо вам потрібна реклама із сьогодні на завтра, краще скористайтеся іншими способами просування бренду.

Хочете стати успішним блогером? Тоді маєте чітко розуміти, навіщо це робите. Що хочете донести до аудиторії, яким чином збираєтеся це робити, які там будуть рубрики та чи зможете ви регулярно оновлювати їх, як змусите аудиторію говорити про вас, які конкуренти у вас є, чи зможете ви співпрацювати з іншими блогерами.

Нерегулярне оновлення контенту зменшує кількість кліків та лайків — глядачі втрачають до вас інтерес.

Робота з аудиторією — це важливо, залучайте своїх глядачів до процесу, влаштовуйте конкурси, опитування, не ігноруйте запитань підписників.

Аналізуйте свою діяльність: звідки приходять підписники, хто вас читає та слухає, чи багато зовнішньої аудиторії, коли вас дивляться найбільше.

Експериментуйте та розвивайтеся.

Вікторія Прудник, бренд-менеджерка Jägermeister:

— Ми намагаємося охопити найрізноманітнішу аудиторію: техно, реп, рок; наша фішка — вечірки на Драгобраті та в Буковелі для тих, хто катається на борді й лижах. Ми співпрацюємо з тату-салонами та барбершопами. Проте є місця й тусівки, де наш бренд просто не вписується в концепцію — в таких випадках краще туди на заходити, аби нічого не зіпсувати.

Ми знаємо всі клуби, які відкриваються в Україні. Часто дізнаємося про це ще до відкриття, на етапі будівництва. Нам важливо бути першими, зайти туди першими, аби мати ексклюзив.

Наш бренд співпрацює з лідерами думок у різних сферах. Обираючи обличчя для рекламної кампанії, важливо враховувати, що це алкогольний бренд. Деякі топ-блогери та лідери думок можуть погодитися на співпрацю, проте самі вони не п'ють. Якщо ми запрошуємо когось рекламувати алкоголь, потрібно, щоби ця людина пила і вміла це робити.

Для тих людей, які порушують умови договору, можливо, іноді доведеться застосовувати штрафи — якими вони будуть і як діяти у випадку, якщо щось пішло не так, краще промоніторити заздалегідь.

У нашій компанії є людина на позиції бренд-амбасадора. До її обов'язків входить обходити всі наші забрендовані заклади й перевіряти, чи достатньо охолоджений напій наливають клієнтам, а також створювати хорошу атмосферу для тусівок.

Процес роботи виглядає приблизно так. Спочатку описується проблема, потім робиться бриф, далі — пропозиції по таймінгу, КРІ (ключових показниках діяльності) та бюджету, тоді розробка документації, розробка креативних матеріалів, домовленості з лідерами думок, узгодження локацій для зйомок, потім сама зйомка і продакшн, далі — запуск проекту. Останній етап — висновки та створення звіту.

Якщо ви хочете цим займатися, слід мати необхідні навички. Наприклад, ви маєте розумітися на Excel та вільно працювати в інтернеті. Навіщо? Уміння створити чи відредагувати табличку знадобиться при роботі з бюджетами. Також варто знати основи відеомонтажу та розбиратися в техніці, яка потрібна для зйомок, хоча би на мінімальному рівні. Важлива навичка — вміння планувати і розуміння того, яке завдання можна виконати зараз, а яке краще відкласти на потім.

Як і в будь-якій роботі, тут є свої підводні камені. Наприклад, неетичні жарти — вам здається, що ви пожартували вдало, але когось це може образити. Або креатив, який не зрозуміють інші. Також іноді трапляється таке явище як овербрендинг — навіть я, як бренд-менеджер, розумію, що нас у кадрі занадто. Можуть бути складнощі з авторськими правами: використовуйте лише цитати тих людей, які померли більш ніж сто років тому, а також завжди купуйте права на фотографії чи аудіо, якщо це необхідно. На цьому не варто економити. Не забувайте також про зворотній зв'язок.

Марія Артеменко, молодша партнерка GresTodorchukPR:

— Мої десять поряд, які зроблять ваш проект кращим:

  1. Розставляйте пріоритети до цілей правильно.
  2. Складайте список того, що слід припинити робити. У всіх є списки, що треба зробити, й ми намагаємося цього дотримуватися, але це — інше.
  3. Керуйтеся запитаннями, а не відповідями. Важливо відчувати емпатію та близькість до аудиторії. Не зліться на людей, а пробуйте зрозуміти їх.
  4. Зрозумійте, за що ставить плюсик ваш клієнт, працедавець, покупець, слухач, глядач та інші. Знайдіть емоційну складову — те, що залучає людей.
  5. Виявляйте помилки якомога раніше та усувайте їх. Навіть якщо у проект уже вкладено гроші й витрачено час, а ви виявили суттєву помилку — краще не продовжувати й відмовитися від реалізації.
  6. Коли немає виходу, вихід завжди є. Будьте винахідливими.
  7. Завжди озвучуйте контекст поставленого завдання. Пояснюйте, навіщо ви це робите.
  8. Замініть «так, але ні» на «так, і». Кажіть: «Так, але давайте додамо ще ось це», «Так, і ще було б добре допрацювати ось тут». Давайте людям можливості.
  9. Оцінюйте реальну ефективність своїх дій.
  10. Будьте щасливі! Щастя допомагає приймати кращі рішення.

Фото: Facebook Nina Korobko

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду