Поліція закрила ще одне кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей з Денисом Бігусом»

Поліція закрила ще одне кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей з Денисом Бігусом»

30 Березня 2018
3207
30 Березня 2018
17:21

Поліція закрила ще одне кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей з Денисом Бігусом»

3207
Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» дізналися про закриття кримінального провадження про пограбування знімальної групи проекту під час зйомки маєтку народного депутата «Народного фронту» Ігоря Котвіцького під Харковом
Поліція закрила ще одне кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей з Денисом Бігусом»
Поліція закрила ще одне кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей з Денисом Бігусом»

Про це повідомляє сайт Bihus.info.

Нагадаємо, 10 квітня 2017 року редакція програми «Наші гроші» заявила, що на знімальну групу напав один з охоронців елітного містечка під Харковом і силою забрав планшет. Пізніше чоловік сказав журналістам, що передав планшет охороні народного депутата («Народний фронт») Ігоря Котвіцького. За інформацією Bihus.info, зйомка здійснювалась для сюжету про використання спецпризначенців Національної поліції для безкоштовної охорони Котвіцького і його нерухомості.

На сайті Bihus.info повідомляється, що справу про напад закрили 4 грудня 2017 року постановою старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області капітана поліції Пілюшенко Ю.М. Провадження було кваліфіковане за статтями 186. ч. 2 (грабіж, поєднаний з насильством) і ст. 171 ч.1 (умисне перешкоджання законній профдіяльності журналістів) КК України. Слідчий Пілюшенко вирішив, що у діях нападника немає складу кримінальних правопорушень, повідомляють журналісти проекту.

Також зазначено, що про закриття провадження журналістам стало відомо наприкінці березня 2018 року.

«Постанова про закриття провадження зобов’язувала направити її копію потерпілому і заявнику. Однак слідчий тримав її в секреті від потерпілих з грудня 2017 р. Лише наприкінці березня, після низки звернень журналістів до міської та обласної прокуратури, редакція дізналася про закриття справи і отримала копію постанови, – повідомляється на сайті. – Жодних слідчих дій, окрім відбирання заяв і відеодоказів у день нападу, зі знімальною групою не проводилося, навіть після звернень потерпілих з проханням зробити це».

За повідомленням журналістів, у постанові про закриття провадження також зазначено, що грабіжник «направився з планшетом до будиночку охорони, в якому були співробітники поліції. Після чого він вийшов і пішов до себе додому без планшета».

Журналісти звертають увагу, що попри те, що планшет майже одразу після пограбування опинився у співробітників поліції, його не повернули знімальній групі навіть після закриття провадження.

Зазначимо, що це не перше кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів «Наших грошей», яке закрили поліцейські. 28 квітня 2015 року біля будинку тоді ще заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря невідомі напали на знімальну групу антикорупційного проекту «Наші гроші».

 За фактом нападу було відкрито два кримінальних провадження – за статтею 186 частиною 2 («Грабіж, поєднаний з насильством», через викрадення у журналістів відеокамери та відеореєстратора), а також за статтею 171 частиною 1 («Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).

У лютому 2017 року справу було передано до суду.  І 7 лютого 2018 року журналістка програми антикорупційних розслідувань «Наші гроші» Надія Бурдей дізналася про закриття справи щодо нападу на їх знімальну групу на підставі копії постанови, яку слідчий Сергій Захарченко, згідно матеріалам службового розслідування, не підписував.

21 лютого журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» та Ірпінський відділ Києво-Святошинської місцевої прокуратури подали до суду апеляційну скаргу у справі.  

21 березня Апеляційній суд Київської області скасував ухвалу про закриття справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, пограбування і побиття журналістів програми «Наші гроші». Справу повернули до Києво-Святошинського суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3207
Читайте також
05.10.2018 13:06
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
1 991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду